Tiktok smäller upp ny betalvägg – vill konkurrera med Netflix

Kortvideoappen satsar långt.

Sugen på att tjäna pengar på Tiktok? Nu rullar tjänsten ut ett nytt sätt: Series.

Series är en ny betalväggsfunktion som innebär att användare kan lägga exklusivt innehåll bakom betalvägg och sedan låta följarna betala mellan 1 och 190 dollar för att få tillgång. Men som namnet antyder så handlar det inte om vilka Tiktok-klipp som helst.

Ännu mer sträcktittande

Tanken med den nya funktionen är att innehållsskapare ska kunna lägga en hel serie videos bakom betalvägg – upp till 80 stycken. Följarna kan sedan låsa upp alla avsnitt på en gång för sträcktittande. Men Series höjer också maxlängden för en video: 20 minuter istället för den normala Tiktok-gränsen på 10 minuter.

För att få tillgång till Series så krävs dock att innehållsskaparen uppfyller ett antal kriterier gällande räckvidd och popularitet. För att kvala in så måste man vara minst 18 år gammal, ha minst 10 000 följare, ha lagt upp fler än tre publika videos under de senaste 30 dagarna och ha haft minst 1000 ”autentiska” videovisningar under samma period.

Intressant nog så kan även de med färre än 10 000 följare ha chans att få tillgång till Series om de ”länkar till premiuminnehåll som de tidigare har sålt på andra plattformar”. Att de alltså visar att folk är villiga att betala för deras innehåll.

Kan ha släppts i Sverige

Tiktok tar alltså ännu ett kliv in på Youtubes planhalva och villl uppmuntra fler att skapa längre videos. Men det är också ett försök att ta sig an strömningstjänster som Netflix med ”paket” av mer högkvalitativt innehåll.

Series presenterades redan i mars men breddas nu. Och det kan vara intressant för svensk del.

Enligt Tiktok själva så blir funktionen nu tillgänglig för alla som möter ovanstående krav i ”utvalda regioner”. Men enligt Techcrunch så ska det handla om att tjänsten nu blir tillgänglig i 94 länder. Det är med andra ord rätt stor sannolikhet att Sverige är ett av dessa.