Tiktoks paniklösning inför förbudshoten – släpper ny app

Ny konkurrent till Instagram och Pinterest.

Tiktok har det som bekant lite tuff just nu. Allt fler länder och organisationer förbjuder appen i jobbmobiler och i USA så rycker ett totalförbud allt närmare. Nu kommer uppgifter bland annat från Techcrunch att Tiktok har sjösatt en paniklösning för att framtidssäkra sin verksamhet i USA: en helt ny app.

Det handlar om Lemon8, en app som beskriver sig själv som ett ”lifestyle community”. Det innebär att Lemon8 är en blandning av Instagram och Pinterest, med fokus på intressen snarare än socialt nätverkande. Och det är även mer fokus på bild och text än bara video.

Toppar nedladdningslistan i USA

Appen släpptes redan 2020, men har levt en rätt undanskymd tillvaro sedan dess. Den skarpa lanseringen verkar ha skett först de senaste veckorna. Appen har nu rusat högst upp i nedladdningslistan i Appstores livsstilskategori i USA och ligger topp 10 för Android.

Enligt analysföretaget Apptopia har Lemon8 laddats ned 16 miljoner gånger globalt och är även relativt framgångsrik i Japan, ett annat land där Tiktok börjar hotas av förbud. Här i Sverige finns Lemon8 dock inte. Åtminstone inte än.

Tiktok har redan en annan app som ligger högt i nedladdningslistorna, videoredigeringsappen Capcut. Men det finns en stor skillnad i hur Capcut och Lemon8 presenteras. När det gäller Capcut så står Tiktoks ägarbolag Bytedance som utvecklare, men Lemon8 har Heliophilia Pte. Ltd. som avsändare.

Döljer kopplingar till Bytedance och Tiktok

Vad är då Heliophilia för bolag? Ett bolag registrerat i Singapore som därmed officiellt inte har några kopplingar till vare sig Tiktok eller Bytedance. Men som bakom kulisserna ska ägas av just Bytedance, enligt uppgifter från Techcrunch. Ett bevis på detta som lyfts fram är att flera stora Tiktokare nu har börjat hylla Lemon8 på just Tiktok.

Bytedance har inte bekräftat kopplingen till Heliophilia, men den känns fullt rimlig. Ett sätt för Bytedance att dölja banden till sig själva och därmed också till Kina.

En livbåt om Tiktok förbjuds

I bästa scenariot för Bytedance så lever Tiktok vidare, vilket gör att Bytedance har ännu en app att konkurrera med. I värstascenariot så är Lemon8 en livbåt som Bytedance kan hissa ned om Tiktok förbjuds och de amerikanska Tiktok-användarna tvingas leta efter en ersättare.

Med andra ord: om livet ger dig citroner, släpp en app.