Tom och Petter kämpar för att införa Bank-ID på sociala medier: ”Inse vad som händer”

Influencer- och komikerduon Tom Ljungqvist och Petter Egnefors har startat en kampanj med mål om att Bank-ID ska införas på sociala medier. Initiativet är en motståndsrörelse till groomningen, när vuxna personer tar kontakt med barn i sexuellt syfte, som enligt duon har ökat under den senaste tiden. I ett inlägg ber de nu sina följare att skriva under en namninsamling i detta syfte.

I vågorna av Covid-19 har ytterligare en pandemi blossat upp; groomingen på sociala medier. Vi ser att den ökar år efter år och få åtgärder görs för att förhindra det. Därför föreslår vi att alla konton på sociala medier så som Tiktok, Snapchat, Facebook och Instagram borde vara knutna till en faktiskt person genom Bank-ID, skriver duon i sitt inlägg.

Det är på sociala medier som förövare letar och hittar offer. Det är genom distansen mellan två skärmar som gärningspersoner känner sig trygga. Så ska det inte få vara. Genom att vara tvungen att bekräfta din identitet varje gång du loggar in så blir det delvis lättare för myndigheter att hitta och även knyta kontots innehåll till den inloggade användaren.

I inlägget svarar även Tom och Petter på frågan om hur yttrandefriheten påverkas av en kontrollerad närvaro online på sociala kanaler.

Yttrandefrihet är en grundpelare i demokratin som aldrig får gå förlorad. Detta är inte ett sätt att skrämma vissa åsikter eller driva en agenda mot ett mer intolerant samhälle. Det ska självklart finnas platser på internet där du anonymt, om du vill vara det, ska få uttrycka dina åsikter oavsett vad de gäller. Men det betyder inte att alla plattformar på internet måste vara anonyma för att yttrandefrihet ska finnas.

Namninsamlingen och initiativet publicerades igår, den 10 maj, och har i skrivande stund nära 10 000 underskrifter. Många profiler i branschen så som Bingo Rimer, Vanessa Lindblad, Clara Henry, Rebecca Stella, Josephine Qvist, Jonas Fagerström och Carl Deman har stöttat initiativet genom sina kanaler.

Låt oss inse vad som händer. Vi har absolut ingen kontroll över tekniken och sociala mediers framfart, och vi kan inte förlita oss på förövares goda vilja att sluta, eller låta barnen ta eget ansvar över att inte bli groomade. Det är när man har möjlighet att leva konsekvensfritt som det mörkaste i människan kommer fram, och då ska det inte göras på dem plattformen där våra barn finns, avslutar Tom och Petter.