Topp 10 kreatörer på sociala medier – så mycket tjänar dem

Emma Chamberlain, Matt Rife, Rhett and Link (skärmdumpar från respektive Instagram)

De är störst på Tiktok, Youtube och Instagram.

Forbes har, tillsammans med marknadsföringsföretaget Influential, listat topp 10 kreatörer i världen. Listan baseras bland annat på totalt antal följare, genomsnittligt engagemang och uppskattad årlig inkomst. 

 

#10 Brent Rivera

Brent Rivera, född 1998, är en amerikansk internetpersonlighet och skådespelare som gjorde sig känd på den numera nedlagda plattformen Vine innan han gick över till Youtube. Han är nu en stor profil på Tiktok med över 47 miljoner följare. 

Uppskattad inkomst: 17,5 miljoner dollar
Totalt antal följare: 96 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 11,25 procent

 

 #9 Matt Rife

Den amerikanska skådespelaren och komikern föddes 1995 i Columbus, Ohio. Han fick sitt stora genombrott under 2023 när klipp från hans stand up-shower blev virala på flertalet plattformar. I klippen kan tittaren se hur han improviserat interagerar med publiken. Med sitt nyvunna kändisskap har han lyckats sälja ut över 100 stand up-shower på nolltid.

Uppskattad inkomst: 25 miljoner dollar
Totalt antal följare: 22 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 10,7 procent

 

#8 Emma Chamberlain

Emma Chamberlain, född 2001 i Kalifornien, började med att filma Youtube-videor hemma i sin mammas hus innan hon hoppade av skolan för att bli influencer på heltid. Hon har idag 12 miljoner prenumeranter på Youtube och 16 miljoner följare på instagram, driver en podcast vid namn “Anything goes” och jobbar som modell. Hon har också landat stora samarbeten, som till exempel ambassadör för Louis Vuitton.

Uppskattad inkomst: 20 miljoner dollar
Totalt antal följare: 28 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 6,25 procent

 

#7 Elliot Tebele

Elliot Tebele, född 1991, startade 2011 Tumblr-kontot “fuckjerry” där han ursprungligen publicerade bilder på gamla bilar men snart övergick till att dela med sig av memes. Så småningom gick han över till Instagram där kontot idag har 17 miljoner följare. Han är också skaparen bakom spelet “What do you meme?”. Elliot Tebele var en av de influencers som var delaktiga i att marknadsföra den skandalomsusade festivalen Fyre, en festival som Elliote Tebeles bolag senare gjorde en dokumentär om.

Uppskattad inkomst: 30 miljoner dollar
Totalt antal följare: 17 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 1 procent

 

#6 Logan Paul

Logan Paul, född 1995 i Westlake Cuyahoga County, Ohio, blev först viral på Vine tillsammans med sin bror Jake, innan han började med Youtube. Idag har hans Youtube-kanal 23,6 miljoner prenumeranter och hans Instagram 27 miljoner följare. Efter flertalet kontroverser drog Youtube tillbaka Logan Pauls monetarisering, vilket fick honom att fokusera mer på ett tidigare intresse, wrestling. Han driver också en podcast som även den blivit föremål för flera kontroverser.

Uppskattad inkomst: 21 miljoner dollar
Totalt antal följare: 74 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 1 procent

 

#5 Charli D’Amelio

Amerikanskan från Connecticut föddes 2004 och var en tävlingsdansare i tio år innan hon i juni 2019 startade ett konto på Tiktok. Hon har redan blivit en av de mest virala personerna på internet med över 150 miljoner följare på Tiktok och har landat flera stora samarbeten med bland andra Prada och Amazon. 2021 fick hon sin egen reality-serie på Hulu, “The D’Amelio Show”.

Uppskattad inkomst: 23 miljoner dollar
Totalt antal följare: 213 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 0,7 procent

 

#4 Rhett and Link

Rhett James McLaughlin och Charles Lincoln ”Link” Neal III är två vänner och före detta ingenjörer som började göra humorsketcher på internet. Deras primära YouTube-serie Good Mythical Morning har över 18 miljoner följare på Youtube. Tillsammans driver de flertalet olika Youtube-kanaler och podcasts.

Uppskattad inkomst: 35 miljoner dollar
Totalt antal följare: 32 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 0,85 procent

 

#3 Jake Paul

Amerikansk skådespelare, youtuber och boxare. Jake Paul föddes 1997 i Cleveland Ohio och blev tillsammans med sin bror viral genom appen Vine. Idag har han över 20 miljoner följare på sin Youtube-kanal. Jake Paul har varit föremål för flertalet kontroverser och allvarliga anklagelser men trots det, och tack vare sin förmåga att kunna bjuda på omtalade shower, var han år 2022 en av de högst betalda atleterna.

Uppskattad inkomst: 34 miljoner dollar
Totalt antal följare: 66 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 1,6 procent

 

#2 Olajide Olayinka Williams ”JJ” Olatunji

Han är mer känd som KSI och föddes 1993 i Watford. Den brittiska youtubern, rapparen, låtskrivaren och boxaren började sin karriär med att reagera på Fifa-spel. Olajide har flera gånger fått motta kritik för rasistiska, transfobiska och misogyna uttalanden. En av hans Youtube-kanaler, under namnet KSI, har över 24 miljoner prenumeranter.

Uppskattad inkomst: 24 miljoner dollar
Totalt antal följare: 112 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 6,5 procent

 

#1 James Stephen Donaldson

Den amerikanska youtubern, entreprenören och filantropen föddes 1998 i Wichita, Kansas. Han är medskapare till miljöorganisationerna TeamTrees och TeamSeas och har även gjort sig känd på internet för att överraska främlingar med stora summor pengar, bilar och prylar. Han har sedan 2022 Youtube-kanalen med flest antal prenumeranter – 186 miljoner.

Uppskattad inkomst: 82 miljoner dollar
Totalt antal följare: 312 miljoner
Genomsnittligt engagemang: 9,8 procent