TV-stjärnan och bakprofilen Camilla Hamid: ”Jag kunde stå och baka långt in på natten”

Camilla Hamid (Foto: Ulrika Pousette/Bonnier Fakta)

Hemkunskapsläraren som sadlade om.

Det var egentligen en slump att en av Sveriges största kreatörer och influencers inom bakning hamnade där hon är i dag. Själv var Camilla Hamid länge ointresserad av sociala medier men desto mer intresserad av bakning. En dag föreslog en vän till henne att hon skulle föreviga sina kreationer på Instagram.

Hon tipsade mig om att lägga upp bilder helt enkelt. Det var bara “här, varsågod, kör”. Så jag snubblade egentligen in på detta, säger Camilla Hamid till Influens.se.

Året var 2014 och sedan dess har Camillas karriär gått spikrakt uppåt. I dag har hennes konto på Instagram över 340 000 följare. Hon står även bakom den populära bloggen My Kitchen Stories, bakar i TV, har en egen Youtubekanal och driver Bakpodden tillsammans med influencerkollegan Emma Brink Rask.

De senaste åren har hon släppt två bakböcker och i september är en tredje – än så länge väldigt hemlig – satsning på gång.

Vad är orsaken till framgångarna, skulle du säga?

Det är egentligen två saker. Det har aldrig tidigare gynnat mig i livet att jag inte är en normperson, men nu gör det faktiskt det. Det hjälper mig att sticka ut i bruset. Bakprofiler och kändiskockar har aldrig slöja annars.

Sen har jag konsekvent jobbat väldigt hårt. De första åren kunde jag stå och baka långt in på natten. Och då jobbade jag samtidigt natt på tunnelbanan.

Camilla Hamid berättar att det har varit viktigt för henne att vara konsekvent i sitt arbete. Följarna har kunnat vänta sig regelbundna uppdateringar året runt. Har hon varit ledig så har hon förberett material som kan publiceras under den aktuella tiden.

Jag tror att det har varit till min fördel att min kommunikation inte bygger på mig eller mitt liv. Det är sällan jag visar upp mig på det sättet. Det gör det också möjligt att förbereda material. Hade jag kommit med liveuppdateringar från mitt eget liv så hade det säkert varit jättetufft.

Utöver jobbet i tunnelbanan har Camilla Hamid en bakgrund som hemkunskapslärare i högstadiet.

Jag har jobbat sen jag var 12 år. Min mamma var ensamstående med fyra barn och jag har alltid varit tacksam att ha henne som min förebild. För mig har det alltid varit självklart att hårt arbete lönar sig, det är inte en slump om något går bra eller dåligt.

Camilla Hamid berättar att hon ibland saknar att befinna sig på en arbetsplats där det inte är är “algoritmerna på Instagram” som avgör saker och ting. Länge kombinerade hon läraryrket med rollen som influencer, och kunde på så sätt få det bästa av bägge världar.

Jag kan sakna skolan och att ha en vanlig arbetsplats. Sen är det såklart samtidigt fantastiskt att kunna styra över sin egen tid Jag kan ibland känna att jag tröttnar lite på sociala medier helt enkelt eftersom de inte är så sociala. Men samtidigt har jag fått många fina vänner på sociala medier.

Dessutom har hon nytta av pedagogiken i läraryrket även i sin nuvarande roll, där hon bland annat gör steg-för-steg-videor kring hur man konstruerar olika bakverk.

Jag kan verkligen uppskatta att nå fram till så många. Att man kanske lyckas inspirera någon som aldrig har bakat förut. Om man har testat att baka och misslyckats så kan det kräva mycket innan man vågar prova igen. Och då är det en glädje att man lyckas inspirera dem.

Det finns ju en rad profiler inom både matlagning och just bakning. Är ni kollegor eller konkurrenter i första hand?

Generellt sett tycker jag att det är en väldigt fin stämning. Det är ett välkomnande community och jag tycker inte att det finns någon hierarki utan det är väldigt chill. Jag ser oss främst som branschkollegor, faktiskt.

Att Camilla Hamid numera har en publik på hundratusentals personer, som ofta är så intresserade av hennes recept att de vill veta hur just hon tolkar något så klassiskt som till exempel kanelbullar, borde ju innebära att hennes allra största fans finns hemma i familjen. Camilla Hamid är mamma till två döttrar, 7 och 3 år gamla.

Haha nej, uttrycket “skomakarens barn” stämmer väldigt väl i vårt fall. Jag bakar alltid från grunden men när jag frågar mina barn vad de vill ha när de fyller år så säger de “princesstårta från Ica Maxi”. Och min man gillar inte sötsaker. Så ja, det är typiskt, ibland behöver man någon annans opinion.

Vilket bakverk gillar du själv allra mest?

Åh, jag är ju en sucker för chokladbollar, chocolate chip cookies, hallongrottor.. du kan inte ställa en sån fråga, det är ju så svårt att svara, haha. Jag gillar allt!

Camilla Hamids tredje bakbok släpps i handeln den 7 september i år.