UK:s nya drag: Influencers som bryter mot marknadsregler kommer att hängas ut

ASA, The Advertising Standards Authority, som är en brittisk motsvarighet till svenska Reklamombudsmannen, har meddelat att man från och med nu kommer att publicera namn och information om de influencers som bryter mot lokala marknadsföringsregler. Branschorganisationen har i samband med detta lanserat en ny sida på sin sajt där dessa profiler kommer att hängas ut.

Vi lanserar en ny sida på vår webbplats där enskilda influencers som, trots varningar, inte följer reklamregler och upprepade gånger har misslyckats med att reklammarkera annonssamarbeten på bland annat Instagram, skriver ASA i ett pressmeddelande.

Sidan, som ska fungera som en varning till bland annat företag som kanske funderar på att anlita en influencer till ett reklamuppdrag, har döpts till ”Non-compliant social media influencers” som på svenska betyder ”Icke-kompatibla influencers på sociala medier”. I skrivande stund finns fyra profiler, med för- och efternamn, namn på kanalen och datum på när profilen hamnade på sajten, redan publicerade på den nya sidan. Det är stora brittiska profiler där tre av dem har mellan två och fyra miljoner följare, och en av dem har cirka en halv miljon.

Vi föredrar att arbeta med influencers och varumärken för att hjälpa dem att hålla sig till reglerna, men de fyra influencers som nämns på den här listan har fått alla möjligheter att göra om och göra rätt, skriver Guy Parker, vd på ASA.

ASA skriver att man kommer att uppdatera listan flitigt, både med att addera personer på den men också med att ta bort profiler från listan. När en influencer väl hamnat på listan kommer den att ligga kvar där i tre månader. Efter den perioden kommer de att ha en sorts ”prövotid” och kommer då att vara granskade extra noga.

Fortsätter influencers att bryta mot de brittiska marknadsföringsreglerna kommer ASA att kunna ta ner innehåll som går emot lagarna från de sociala mediplattformarna,, skriver organisationen. Därefter kommer ASA att gå vidare med anmälning till rättsväsendet för eventuella böter.

Om det här inte medför de förändringar vi förväntar oss kommer vi inte att tveka att ta till ytterligare straffåtgärder, säger Guy Parker.