Undvik oseriösa aktörer – viktigt att ha koll på innan ett samarbete

Så kan influencers undvika att bli lurade. 

I ett podcastavsnitt av “Ord och alla visor” berättade Dasha Girine om hur hon och hennes följare lurats av ett företag, något Influens tidigare skrivit om. I podcastavsnittet frågade influencern sig vad mer hon hade kunnat göra för att skydda sig och sina följare. 

Influens kontaktade Bolagsverket och berättade om händelsen och ställde frågan vad man som influencer bör titta efter för att säkerställa att ett företag bedriver en seriös verksamhet.

Det förfarande ni beskriver i er artikel är nog tyvärr inte helt ovanligt och det är tråkigt att både Dasha och hennes följare har råkat illa ut på grund av det inträffade, säger Håkan Larsson, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket och fortsätter:

Det är också känt att det upplägg man beskrivit för Dasha handlar om så kallad ”dropshipping”, något som rent generellt innebär en del konsumenträttsliga utmaningar som man bör vara medveten om.

Checklista för att undvika oseriösa aktörer

Bolagsverket är en statlig myndighet och inom ramen för sitt brottsförebyggande uppdrag samverkar de med flera andra myndigheter. Mycket av samarbetet går ut på att sprida information om hur man bäst skyddar sitt eget företag och hur man kan få bättre kännedom om vilka man gör affärer med. 

Håkan Larsson tipsar om flertalet länkar som kan vara av värde för den som överväger att göra affärer, eller ingå ett samarbete, med ett företag. Bland annat delar han med sig av en checklista som kan användas för att undvika oseriösa aktörer, framtagen av Ekobrottsmyndigheten. 

Checklistan inkluderar bland annat företagets ekonomi, styrelse och kontaktuppgifter och kan användas som en vägledning för att upptäcka eventuella varningstecken. Till exempel kan det vara så att kontaktuppgifterna till företaget saknas eller inte stämmer, eller att det är oklart var företaget bedriver sin verksamhet. I checklistan är några punkter fetmarkerade, dessa är enligt Ekobrottsmyndigheten extra viktiga att ha koll på och innebär en större risk.

Nyttiga länkar att känna till:

Checklista: Undvik oseriösa aktörer | Ekobrottsmyndigheten

Brottsförebyggande arbete | Ekobrottsmyndigheten

Köpa tjänster från annat företag | Skatteverket

Starta eget företag – verksamt.se