USA:s varning till Bytedance: Sälj Tiktok, annars förbjuder vi appen

Lagförslaget får ett enhälligt ja av handelskommitén.

USA fortsätter sätta press på Bytedance. Nyligen blev det känt att flera amerikanska politiker lagt fram ett lagförslag som tvingar teknikjätten Bytedance att sälja den populära appen Tiktok inom sex månader. Annars riskerade appen att förbjudas i USA, rapporterade bland andra BBC.

Tiktok kallar det hela för ett förklätt förbud. En som tidigare försökt förbjuda Tiktok i USA, är den före detta presidenten Donald Trump. Den gången gick förbudet inte igenom men appen är förbjuden på enheter som används av myndighetsanställda i USA.

Anledningen till lagförslaget är att Amerikanska myndigheter oroas över att data som samlas in via appen, kan hamna i händerna på den kinesiska staten.

Presidenten ger sitt stöd

Nu har representanthusets energi- och handelskommitté röstat om förslaget, som får ett enhälligt ja. 50 av 50 ledamöter har röstat för, det rapporterar Dagens industri idag.

För att lagen ska träda i kraft krävs ett godkännande av representanthuset i stort. President Joe Biden har gett sitt stöd till lagförslaget, men det är ännu oklart om det kommer att få samma stöd från senaten.

Tiktok: ”Förutbestämt utfall”

I samband med att artikeln publicerade kontaktades Influens av Redgert comms, Tiktoks kommunikationsbyrå i Sverige, med ett officiellt uttalande från Tiktok.

Den här lagstiftningen har ett förutbestämt utfall: ett totalförbud mot TikTok i USA. Regeringen försöker beröva 170 miljoner amerikaner deras konstitutionella rätt till yttrandefrihet. Detta kommer att skada miljontals företag, neka artister en publik och utplåna inkomstkällor för otaliga kreatörer i hela landet.