Youtube släpper ny app – vill kopiera TikToks framgångsrecept

Enklare att skapa videos med AI-stöd.

Tiktok ligger som bekant ofta väldigt högt upp i appnedladdningslistorna, men ägarbolaget Bytedance har även ett annat appäss i sin rockärm: videoredigeringsverktyget Capcut.

Poängen med Capcut är att göra det enklare att skapa och redigera Tiktok-videos, för dem som inte har separata verktyg för det. Och Capcut har blivit väldigt populärt på egen hand. Nu hoppas Youtube kunna kopiera det framgångsreceptet med en ny app: Youtube create.

Youtube create kan, precis som Capcut, användas för att klippa videos och lägga till effekter. Både Shorts-videos och vanliga, längre Youtube-videos. Appen ska innehålla ”tusentals” effekter, gifar och dekalar för den som vill få hjälp med kreativiteten.

Verktyg för ljud och musik

Den nya appen är också kopplad till Youtubes bibliotek med royaltyfri musik, så att det ska vara enkelt att lägga till musik. Verktyget har också den numer nästan obligatoriska funktionen att automatiskt synka musik och video.

Youtube create bjuder även på några andra funktioner, som att rensa bort oönskat bakgrundsljud och automatiskt skapa undertexter.

Appen släpps initialt bara för Android och i USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Indonesien, Indien, Sydkorea och Singapore. Ingen information om när den kan komma till iOS och Sverige.

Mer AI-stöd i videoskapandet

Dessutom lanserar Youtube några nya AI-funktioner som ska få fart på kreativiteten när det kommer till videoskapande:

  • Dream screen: Skapa en bakgrundsbild eller en bakgrundsvideo till Youtube Shorts genom att skriva vad du vill ha. För tillfället en experimentfunktion enligt Youtube.
  • AI insights: Låt Youtube komma med förslag på vad du kan skapa videos om, baserat på vad dina följare är intresserade av.
  • Aloud: Dubbningsverktyg som automatiskt ska kunna skapa ljudspår på andra språk baserat på originalmanuset.
  • AI-sök för att hitta passande musik: Beskriv vilken slags musik du vill ha till din video och låt sedan Youtube komma med förslag