100 profiler i årets succékampanj – Sinful och influencernätverket Interlaced Influencers avslöjar strategin

Carl Kling och Sebastian Møller Sardemann

E-handelsföretaget Sinful grundades av paret Mathilde Mackowski och Tonny Andersen år 2008 i Danmark. Idag är bolaget en stor aktör inom sexleksaker i Skandinavien och drivs av ett team på över 140 medarbetare.

Rent ekonomiskt har företaget vuxit med över 30 procent varje år sedan start. Under 2020 ökade omsättningen med 38 procent och landade på 300 miljoner danska kronor, cirka 410 miljoner svenska kronor. EBIT-resultatet har samtidigt ökat med drygt 130 procent och uppgått till 61 miljoner danska kronor, runt 83 miljoner svenska.

Och enligt bolaget stavas stor en del av framgångsreceptet marknadsföring via influencers.

Varför är just den sortens marknadsföring så viktig för er?

Då vi jobbar internationellt så är det viktigt för oss att inte bara synas i traditionella kanaler när våra potentiella kunder aktivt söker efter våra produkter, utan också bygga förtroende med konsumenten direkt på hemmaplan. Därför är influencer marketing en central del i vår externa kommunikation, säger Sebastian Møller Sardemann, Performance Marketing Manager på Sinful, till Influens.se.

Något som bidragit till bolagets varumärkeskännedom under de senaste åren är Sinfuls årliga julkalender, som enligt företaget ”gjort succé hos både konsumenter och influencers”.

Föregående år har julkalendern sålt slut tidigt. Jag önskar att vi kunde dela med oss av exakta siffror, men dessvärre kan vi inte det.

Förra året hade företaget aktiverat ett 50-tal influencers i sin julkalender-kampanj, men i år har man satsat dubbelt så mycket. Man har nämligen signat 100 influencers i både micro- och macrosegmentet som ska berätta om julkalendern i sina egna kanaler. Urvalet har influencernätverket Interlaced Influencers hjälpt Sinful med.

Har ni en strikt brief eller får influencers tolka budskapet på sitt sätt?

Vi har en mycket tydlig brief mot influencers kring våra grundläggande ramar, men uppmanar dem samtidigt att sätta sin personliga touch på innehållskapandet, säger Carl Kling, Head of Interlaced Influencers.

I och med att sortimentet och produkten är någonting som många ibland kan tycka är jobbigt eller tufft att prata om, så är det viktigt för oss att man som influencer får så pass fria tyglar i sitt innehållsskapande så att man känner sig trygg i sin kommunikation – utan att missa centrala detaljer i kampanjen, såsom det primära budskapet och CTA.

Kampanjen drog igång för några dagar sedan och kommer att pågå fram till december. Några av de profiler som har signats för årets kampanj är Amanda Lundgren och Bente Fielding.

Hur såg strategin ut i år när ni skulle välja ut 100 profiler till kampanjen? 

I år har vi en mix av både nya profiler och sådana som aktiverades i fjol. Selekteringen och urvalet av influencers sker i första hand utifrån målgrupp, och i andra hand räckvidd, säger Carl Kling och förklarar samtidigt att influencerns storlek inte alltid är det viktigaste.

För Sinful så är det viktigt att i alla led bygga förtroende, oavsett storlek på influencern. Utöver förtroende och varumärkesbyggande så är försäljning en högt prioriterad KPI, varpå samtliga influencers utfall mäts och spåras.

Men att jobba med microinfluencers har blivit en trend på senare tid, och till inte allt för länge sedan spelade storleken en stor roll i urvalet av profiler.

Vad ser ni att det finns för fördelar och nackdelar med att jobba med kvantitativ influencer marketing?

Vårt fokus är alltid att nå vår målgrupp, oavsett om vi jobbar med micro- eller macroinfluencers. Vi ser stor potential i att jobba med microinfluencers då vi kan nå en väldigt specifik målgrupp med unika budskap, skapade av influencern, avslutar Sebastian Møller Sardemann.