Aaron Tiago de Aguiars svenska chockade följarna: “Hade ingen aning”

Aaron Tiago de Aguiars, skärmdumpar från Instagram @aarondeaguiarmusic / @aaron.deaguiar

Har gjort sig populär på Tiktok för innehållet om sin transition som transman, nu vill han satsa på musiken.

På Tiktok har han över 450 000 följare och på Instagram har han omkring 265 000. Enligt honom själv är bara omkring 5 procent av följarna av hans Tiktok-konto svenskar. När Aaron Tiago de Aguiars via ett annat konto lade upp ett klipp där han pratade svenska var det många av följarna som chockades.

Chocken när du slängde fram svenskan! Hade ingen aning, skriver en följare i en kommentar.

Ville dela med sig av musik på svenska

Klippet publicerades på ett då nystartat konto av Aaron Tiago de Aguiars. Anledningen, som han också nämner i klippet, är att han vill visa upp mer av den musik han skrivit på svenska.

Jag tycker mest att det känns ganska lustigt att folk blir så förvånade över det! Men jag tänker att i och med att jag valde att prata och skriva på engelska på mina kanaler från start, så är det ju verkligen inte konstigt att man antagit att jag inte är svensk, skriver han i en kommentar till Influens och fortsätter:

De flesta tror att jag är amerikan, tills de hör mig prata det vill säga, då hör man såklart att jag inte är det, haha.

Pratar öppet om sin transition som transman

När Influens kontaktar honom för att fråga vad det är som gjort honom så framgångsrik på sociala medier, svarar han att han vill tro att det är för att folk finner honom autentisk. Att vara äkta och transparent är nämligen något han säger är oerhört viktigt för honom och något han lagt mycket fokus på från start.

Jag har ju pratat och skapat mycket content kring min transition som transman, och genom det lyckats skapa den plattformen jag har idag – så jag antar helt enkelt att det är något som har varit intressant för folk att följa! Och det känns superfint. 

På senare tid har han också börjat skapa videos som är relaterbara för “vem som helst”, vilket han menar också har bidragit till en bredare spridning, något han själv beskriver som fantastiskt.

Jag var faktiskt länge rädd för att lägga ut saker som inte hade med min transition att göra, för jag tänkte att folk inte skulle tycka om det – och att det skulle floppa, men det har gått över förväntan, superbra.

Deltog i svenska Idol

I videoklippet där Aaron Tiago de Aguiars chockar sina följare med sin svenska är det också en annan grej som verkar sticka ut för de som kommenterat klippet. Nämligen den att han tidigare synts i tv-rutan som deltagare i svenska Idol. Året var 2014 och Aaron Tiago de Aguiars gick under ett annat namn och hade ännu inte påbörjat sin transition. Han slutade på en femteplats i tävlingen.

Att klipp och artiklar med det gamla namnet finns kvar, har tidigare varit något han beskrivit som jobbigt men som han nu lärt sig acceptera. 

Det är fortfarande något som känns onajs för mig såklart, men det är inget jag kan göra något åt, samt något jag har lärt mig att acceptera. Kapitulera is key, haha, skriver han i en kommentar till Influens.

Videon som publicerades på Instagram inleds med ett gammalt klipp från när Aaron Tiago de Aguiars står på scen i Idol och profilen säger “Hej, du kanske känner igen mig härifrån”, följt av en printscreen på hans Tiktok-profil och kommentaren “eller härifrån”. Anledningen till att han valde att nämna Idol i videon säger han var för att lättare nå ut i bruset.

Idol-tiden är inte direkt något jag brukar prata om generellt. Anledningen till att jag till exempel valde att nämna Idol i ett par videos på mitt nya Tiktok-konto där jag delar svensk musik, var för att försöka slå mig igenom bruset – för att nå ut till så många som möjligt – och då är det bra med en ”hook”!  En igenkänningsfaktor, förklarar han.

Vid ett musikaliskt vägskäl

Enligt honom själv drar musiken just nu i honom från två olika håll. Han har börjat publicera sina svenska låtar på Tiktok men försöker klura ut vad som är hans nästa drag. 

Är det att släppa ytterligare singlar på engelska? Eller är det kanske nu jag ska börja släppa min svenska musik på riktigt? Jag står lite vid det vägskälet och velar, men musik kommer det bli oavsett! Jag vet bara inte riktigt vilken form det ska ta än.