Amat Levin och Acast i internationell satsning – ska nå sju nya marknader

Teresa Odu, Amat Levin

Podcasten “Svart historia” lanseras på engelska. 

Det började med ett Instagramkonto under namnet “Svart historia”, som blev en bok med samma namn, en nominering till Augustpriset och slutligen en podcast. Podcasten, som drivs av journalisten och författaren Amat Levin, har sedan starten fått hundratusentals lyssningar och nu översätts den till engelska. 

En stark efterfrågan

Tillsammans med podcasten, som på engelska går under namnet ”Black History: Unveiled”, lanserar Acast en omfattande internationell kampanj. Kampanjen som består av ljudannonser med lokalanpassade budskap, ska locka miljontals lyssnare från USA, Storbritannien, Nederländerna, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike. Marknaderna är utvalda för att inkludera regioner som är rika på oupptäckt historia och kulturarv för svarta samhällen. 

I USA finns en stark efterfrågan av den här typen av innehåll. Enligt en rapport från Edison Research om svarta podcastlyssnare visar att 75 procent av svarta månatliga podcastlyssnare aktivt söker innehåll som fokuserar på svarta berättelser och perspektiv. Dessutom skulle 57 procent vara villiga att lyssna mer på podcast om det fanns fler poddar med svarta berättelser. Dessa resultat pekar på en stark efterfrågan på autentiska svarta berättelser och gör denna lansering väldigt viktig, skriver Acast i ett pressmeddelande. 

Vill främja en global förståelse

Amat Levin var en av sommarpratarna 2022 och i februari 2023 tilldelades han priset för årets allmänbildare. I sin podcast lyfter han berättelser och historiska händelser kopplade till svart eller afrikansk historia.

Vissa undrar varför historia är viktig. De kan uppleva att historia, särskilt svart eller afrikansk historia, inte har något med dem att göra. Men hur vi tolkar historiska händelser har en direkt inverkan på hur vi förstår oss själva och vår samtid. När vi förstår historien, kan vi lättare förstå vår omvärld. Med denna expansion är mitt mål att, med hjälp av ovärderligt stöd från Acast, belysa den ofta marginaliserade historien om svarta människor över hela världen och främja en global förståelse, säger Amat Levin.

Vi vill bjuda in Acast-lyssnare över hela världen att följa med oss på den här upplysande resan när vi fördjupar oss i dessa ofta förbisedda aspekterna av historien. På personlig nivå är jag glad och otroligt stolt över detta samarbete, eftersom Amat Levin har vidgat min kunskap och förståelse för mitt eget arv, säger Teresa Odu, Partnerships Director på Acast.