Årets lista är här – de har mest makt på sociala medier: ”Tänker inte efter”

Årets Maktbarometer är här. För den som inte är med på tåget, är det en årlig rapport som Medieakademin tar fram. Maktbarometern analyserar det svenska digitala medielandskapet, och tar fram en lista över vilka som har störst inflytande. De som genomför analysarbetet är profilerna Emanuel Karlsten, Beata Jungselius, Gustav Martner, Johannes Gustavsson, Anna Kuylenstierna, Henrik Ekengren Oscarsson, Jonas Ohlsson och Julia Agha.

I Maktbarometern rankas populära profiler på plattformarna Instagram, Youtube, Twitter, Facebook och för första gången i år även Tiktok. Sedan rankas även årets makthavare, som tas fram på följande vis:

Varje placering på respektive lista får ett procentuellt värde utifrån hur besökta plattformarna är varje vecka. Placeringarna viktas samman vilket innebär att de som har stor närvaro på flera plattformar premieras, förklarar man i rapporten.

Kort sagt har årets makthavare störst räckvidd och högst engagemang i Sverige, enligt Maktbarometern.

JLC, som består av Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Déman, är för andra året i rad med i topp tre. Influens.se har varit i kontakt med Lucas Simonsson som kommenterar följande:

Vi gör det vi gör, utan att tänka efter så mycket. Detta är bara ett bevis på att vi i alla fall lyckats med något.

Så här ser ställningen ut i listan Årets Makthavare:

  1. Jocke och Jonna
  2. Sverigedemokraterna
  3. JLC
  4. Therése Lindgren
  5. IJustWantToBeCool
  6. Viral king
  7. Situationer
  8. Sampev2
  9. Jimmie Åkesson
  10. Newsner

Vill du se hela topp 100-listan? Den hittar du här.

Influencerparet Jocke och Jonna kammar hem titeln som Årets Makthavare, ännu ett år. Någon som också behåller sin placering sedan förra året är humortrion JLC, som ligger på tredjeplats.

Maktbarometern listar även tre profiler ur listan som ”Årets Kometer”. Dessa har klättrat flest placeringar sedan 2021. Den som tagit sig längst upp på årets lista är Magdalena Andersson som i år landar på plats 13, och har därmed klättrat 218 placeringar.

Därefter har vi Influencerparet Alex och Alva som landar på plats 51 i år, och har tagit sig upp 436 placeringar. Och sedan har vi kontot ”Min fakking bror” som tagit sig till plats 52, och klättrat 438 placeringar sendan i fjol.

Här hittar du årets listor för respektive plattform:

Årets mäktigaste på Tiktok

Årets mäktigaste på Instagram

Årets mäktigaste på Youtube

Årets mäktigaste på Twitter