Efter 564 influencer-samarbeten – så ska Björn Borg nå nya höjder

FV: Emma Lidfeldt, Andrea Lundin och Siri Hemsley

Varumärket Björn Borg bestämde sig i början av 2021 att göra ett ordentligt omtag. Bolaget satte upp tre mål: att öka antal följare på sociala medier, driva på försäljningen och positionera sig som ”ett av marknadens främsta sportmodevarumärken”.

Sagt och gjort. Nu, ett år senare, har företaget nått sina mål. Man genomförde totalt 564 influencer-samarbeten som gav Björn Borg 245 nya ambassadörer, samtidigt som följarantalet på Instagram ökade med 37 procent. Nu har varumärket över 111 000 följare på plattformen.

Men för att lyckas med sina mål tog man hjälp av PR-byrån Homage, som under året även hjälpt Björn Borg att bygga upp en egen inhouseavdelning inom influencer marketing.

Samtidigt som vi byggde upp ett stort nätverk av influencers lärde vi ut våra metoder och best practices. Det kunde handla om allt från att koordinera kampanjer med hundratals influencers på ett effektivt sätt till att bygga en förståelse för hur data påverkar utfallet, säger Siri Hemsley, partner och digitalt ansvarig på Homage.

Samarbetet mellan Björn Borg och Homage inleddes med en vårkampanj där närmare hundra influencers från åtta marknader var involverade, och målet var att positionera Björn Borgs varumärke inom sportmode-segmentet. Man ville även identifiera bäst lämpade influencer-ambassadörer.

För att hjälpa Björn Borgs team med målsättningarna satte Homage en strategi som gick ut på att identifiera influencers med olika styrkor utifrån tre kategorier: skapa varumärkeskännedom, driva konversation och producera högkvalitativt content.

Vi utvärderade vilka som presterade bäst inom respektive kategori för att optimera varje kampanj till nästa nivå. Parallellt drev vi Björn Borgs officiella instagramkonto för att öka antal följare, säger Siri Hemsley och fortsätter:

Vi märkte klart och tydligt att våra influencerkampanjer fick följarskaran att växa, dessutom ökade antal interaktioner. Det material som tagits fram har återanvänts och skapat en röd tråd som genomsyrat hela marknadsarbetet.

Kampanjen blev minst sagt lyckad, säger företaget. Och trots att man fokuserat på att öka varumärkeskännedomen fick försäljningen en bra skjuts, och omsättningen av produktkategorin som marknadsfördes ökade avsevärt.

Även om Björn Borg är ett börsnoterat bolag så är vi snabbfotade. Vi har nu lyckats hitta en bra balans mellan konverteringsdrivande och varumärkesbyggande aktiveringar, säger Andrea Lundin, head of influencer marketing på Björn Borg.

Det nytillsatta egna interna teamet som jobbar med influencer marketing på Björn Borg har under året jobbat med att hantera långsiktiga samarbeten, samtidigt som Homage stod för utvärdering av nya influencers. Men nu har varumärket anställt fyra nya medarbetare med erfarenhet inom området, och nya mål är satta för framtiden.

Samarbetet har varit fyllt av vinster och insikter, något som gjort det lätt för oss att våga satsa på influencer marketing och sätta en tydlig strategi framåt. Vi har bland annat lärt oss att personliga och interaktiva berättelser om träning och produkt genererat flest konverteringar, säger Emma Lidfeldt, Marketing Director på Björn Borg och avslutar med:

Varumärkesförflyttningen som vi hade påbörjat sedan tidigare fick sig en ordentlig skjuts med tydliga förbättringar på samtliga KPI:er, bland annat kännedom och preferens samt en allmänt större efterfrågan på våra produkter och med det en ökad försäljning.