Efter succén med Rättegångspodden – nordiska brott ska nå en internationell publik

Nils Bergman / Nordic crimes podcast

Nils Bergmans nya podcast, Nordic crimes, är en global satsning.

Podcastprofilen Nils Bergman, skaparen av Rättegångspodden, tar nu nästa steg mot den internationella scenen. I sin nya podcastserie Nordic crimes, kommer han under totalt fem säsonger, en för varje nordiskt land, djupdyka i nordiska brott, för en global publik. 

Materialet är inspelat på engelska, men av berättare med lokala dialekter. Genom ett tätt samarbete med frilansare och produktionsbolag från de fem nordiska länderna, har man lyckats sätta en lokal prägel och vinkel på varje säsong.

Finland först ut

Först ut är Finland, med sitt första avsnitt den 5 mars, följt av Island, Norge, Danmark och Sverige. I den första säsongen kommer podcasten att utforska Finlands kriminella historia från 1970-talet och framåt. I varje avsnitt bjuds lyssnaren in till ett mörkt kapitel av kriminalhistorien, såsom Liftarmorden 1971 eller det nutida fallet med en korrupt polischef. Genom berättelserna hoppas podcasten fördjupa lyssnarnas förståelse för varje nordiskt lands unika kriminalhistoria och kulturella arv.

Att äntligen få dela Nordic crimes med lyssnarna känns som en enorm milstolpe för mig. Genom nära samarbete med lokala producenter från hela Norden har vi gestaltat varje lands unika kriminalhistoria på ett autentiskt sätt. Med de fem olika länderna i fokus får lyssnarna ta del av flera dimensioner av true crime-genren. Min ambition är att Nordic crimes inte bara ska fängsla lyssnaren utan också väcka nyfikenhet kring true crime från vår nordiska region, även globalt, säger Nils Bergman i ett pressmeddelande.

Får stöd av Acast

Nils Bergmans egna företag, Tall tale, och hans tidigare produktioner har nått stor framgång inom svensk true crime i podcastformat. Hans tidigare podcasts “Rättegångspodden”, “Motiv” och “Svenska brott” har sammanlagt nästan 14 miljoner lyssningar på den svenska marknaden. 

För att nå ut till en ännu större, global publik, får Nordic crimes stöd av podcastbolaget Acast. Bland annat kommer de lansera en större cross-promotion-kampanj med samarbetspartners på engelsktalande marknader. Samtidigt kommer lyssnarna erbjudas extra avsnitt, annonsfria lyssningar och exklusiva förhandslyssningar via Acasts prenumerationstjänst. 

Med en imponerande skicklighet inom podcastproduktion och en gedigen erfarenhet inom true crime genren levererar Nils ännu en mycket välproducerad och fängslande produktion som är ett stort steg i en väldigt spännande resa mot en internationell publik. Efterfrågan på true crime från Norden verkar vara större än någonsin. Vi på Acast kommer att hjälpa Nordic crimes att växa och nå lyssnare både utomlands samt i Norden, podcasten kommer att finnas tillgänglig på alla lyssningsplattformar, säger Teresa Odu, Partnerships director Nordics, Acast.