EU inleder ännu en utredning av Tiktok – kan tvingas stänga ner appen

Funktionen kan bryta mot Digital Services Act.

Tidigare i år kunde Influens rapportera om hur EU-kommissionen inlett en utredning av Tiktok, med anledning av införandet av Digital Services Act (DSA). Då handlade det om huruvida Tiktok levde upp till kraven på att skydda unga användare på plattformen, samt transparens kring annonsering. Nu står Tiktok återigen inför en utredning, denna gången rör det den nyligen lanserade Tiktok Lite.

Appen liknar originalet, med den viktiga skillnaden att den erbjuder användarna ekonomisk ersättning. Genom att titta på videor och bjuda in vänner kan användarna tjäna poäng som kan bytas in mot presentkort.

Anses kunna ”stimulera beroendeframkallande beteende”

Det är just belöningssystemet som EU-kommissionen nu ställer sig kritiska mot och menar att den kan ha en negativ påverkan på ungas mentala hälsa genom att ”stimulera beroendeframkallande beteende”.

EU kommissionen misstänker nämligen att Tiktok inte gjort en riskbedömningsrapport före lanseringen, vilket skulle strida mot DSA. Nu överväger kommissionen tillfälliga åtgärder, som kan tvinga företaget att stänga ner appen inom EU, under tiden som utredningen pågår. Tiktok har till den 24 april på sig att argumentera mot åtgärden.

En talesperson för Tiktoks moderbolag Bytedance, säger till Techcrunch att företaget är besvikna över beslutet och påpekar att det finns begränsningar för belöningssystemet i appen.

Vi är besvikna över detta beslut – TikTok Lite-belöningshubben är inte tillgänglig för personer under 18 år, och det finns en daglig gräns för videouppgiftstittande. Vi kommer att fortsätta diskussionerna med kommissionen.

Tiktok Lite har än så länge bara lanserats i Frankrike och Spanien.