Facket kritiserar Spotifys nedläggning av podcast-produktioner

Spotify lägger ner ett antal podcasts.

Fackliga organisationer för två av produktionsbolagen som drabbats reagerar kraftigt.

Tidigare i veckan rapporterade Influens.se att Spotify lägger ner ett stort antal av sina podcast-produktioner. Det handlade speciellt om program som producerades av Parcast, Gimlet, The Ringer och Spotify Studios. I den information som gick att läsa i flera internationella medier framgick det att nedskärningen skulle beröra cirka fem procent av företagets personal. Men enligt de fackliga organisationerna på Gimlet och Parcast är detta siffror som inte stämmer.

Verkligheten är att varje förhandlingsenhet, organiserad med Writers Guild of America, East (WGAE), har förlorat cirka 30 procent av sina medlemmar. Det här är inte små nedskärningar, det är massiva omstruktureringar, skriver de i ett gemensamt pressmedelande.

En av huvudanledningarna som Spotify har angett till nedskärningarna är sjunkande lyssningssiffror på de produktioner som nu läggs ner och att de som jobbar med dem har fått gå av den anledningen. Något som enligt de båda facken är på grund av Spotifys hantering av dessa mindre shower.

Igår berättade Spotify för programteam att deras poddar ställdes in på grund av låga siffror. Men de beslut som Spotifys ledarskap fattade bidrog direkt till de låga siffrorna. Deras beslut att göra de flesta av Gimlets och Parcasts program Spotify exklusiva orsakade en brant minskning av lyssnarna, så högt som tre fjärdedelar av publiken för vissa program. Ändå gjorde företaget lite eller ingenting för att stoppa blödningen. Program försvann utan marknadsföringsstöd, och teamen fick inga tydliga mål för publiken att uppfylla, går det att läsa i det gemensamma uttalandet.

Även hur de anställda behandlades vid själva uppsägningstillfället kritiserades hårt. De kallar tillvägagångssättet för ett svek mot både anställda och lyssnare.

Spotify gav anställda så lite som en timme på sig att stänga sitt arbete, även om de behövde samla in källor, berätta för gästerna att avsnitt inte sändes och avsluta avsnitten, påpekar facken.

Influens.se har sökt Spotify för en kommentar.