Från sekter till AI-flickvänner – Soraya Hashim programleder ny podcast

Soraya Hashim (Foto: José Calvente)

Efter succén med ”Sekter”, nu dyker journalisten ner i media-  och techvärlden.

Podcasten “Fabriken” är en del av UR:s satsning på mediakunnighet och riktar sig till alla som är nyfikna på media, kommunikation och tech. Podcasten kommer lägga stort fokus på hur utvecklingen inom dessa områden påverkar oss ur ett mänskligt perspektiv. 

De här ämnesområdena är så integrerade i vårt liv och har effekt på oss vare sig vi vill eller inte. Jag vill veta på vilket sätt de gör avtryck i vår självbild och våra relationer. Både det positiva och det negativa, säger Soraya Hashim i ett pressmeddelande.

”AI-flickvänner ur ett otrohetsperspektiv”

Soraya Hashim, som bland annat varit programledare för podcasten “Sekter”, bjuder in både filosofer, psykologer, säkerhetsexperter och innovatörer för samtal. Med sig har hon också sina “sidekicks”. Karin Winther som är rådgivare inom digital kommunikation och föreläsare, Johannes Selåker, journalist och författare, och Johan T Karlsson, artist och musikproducent, även känd under artistnamnet Familjen.

Det är intressant att lägga ett annat raster på de här frågorna, som så ofta hamnar i ettor och nollor, pengar eller Mark Zuckerberg. Jag tar gärna avstamp där, men om vi i stället börjar snacka om AI-flickvänner ur ett otrohetsperspektiv – då vaknar jag till! säger Soraya Hashim. 

Emilie Roslund är producent för podcasten och beskriver vad lyssnarna kan förvänta sig såhär:

Vi landar nog någonstans mellan Medierna och Filosofiska rummet, fast babbligare. Och även fritt fram att använda slang och att avbryta varandra. Hoppas inte P1-lyssnarna blir arga på oss!