Fyra framgångsrika VD:ar avslöjar: Detta letar vi efter hos influencers

Jarno Vanhatapio, Maria Hedengren, Mikael Snabb och Robin Mostacero

De senaste åren har e-handeln levererat några av de bolag som vuxit allra mest. Många av dem har använt sig av influencer marketing som en del av sin marknadsföringsstrategi, inte minst i samband med att de expanderat till nya marknader.

Men hur har strategin sett ut mer i detalj? Och vad är viktigt för e-handlarna när det kommer till val av influencer? Influencer marketing-bolaget Cure Media har intervjuat vd:arna för Caia Cosmetics, Readly, Aim’n och NA-KD. Vi på Influens.se har fått tillgång till intervjuerna och bjuder här på några av godbitarna. Enjoy!

Caia Cosmetics, som grundades av bland andra Bianca Ingrosso, har efter två års verksamhet nått 100 miljoner kronor i omsättning. Bolaget finns i dag på över 30 marknader. Vd:n Mikael Snabb berättar att han och företaget ser influencer marketing som “helt avgörande”.

Det är vår främsta marknadsföringskanal. Vi jobbar även med andra kanaler, till exempel Google shopping, sökannonsering och Facebook, men det mesta bygger på det content som vi får via influencers. Här lägger vi mycket fokus på att hitta rätt influencers som kan representera vårt varumärke på ett trovärdigt och genuint sätt, och på lång sikt. Profiler som gillar vårt varumärke, vårt bolag och sättet vi jobbar på. Vi undviker att göra få enstaka nedslag hos en influencer utan vill alltid hitta samarbeten som sträcker sig över en längre tid. I Norge jobbar vi till exempel enbart med en influencer, som vi har jobbat med i över ett och ett halvt års tid.

Enligt Mikael Snabb är den främsta utmaningen när ett företag ska in på en ny marknad att hitta en influencer som en perfekt match med varumärket.

I Sverige är detta enkelt, men på marknader där man har sämre koll blir detta såklart svårare. Vi vill hitta influencers som vi kan bygga en relation med över tid och vi ser dem som en del av företaget – återigen, det ska kännas trovärdigt och genuint. Här gäller det att testa sig fram i början och jobba med olika influencers tills man hittar rätt. Självklart är det även en fördel att vi har ett influencer-marketing team med lokal kännedom och erfarenhet från de olika marknaderna.

Robin Mostacero, vd för det snabbväxande träningsmärket Aim’n, lyfter vikten av att hålla samma tonalitet oavsett marknad, så att varumärket snabbt känns igen. Företaget omsatte förra året 270 miljoner kronor och är etablerat i fler än 150 länder. Mycket tack vare framgångsrika kampanjer inom influencer marketing.

Det är en väldigt viktig del av vår strategi för att på ett snabbt och tydligt sätt nå ut till nya marknader eller delar av marknader. En stor del av vår marketing-spend går till influencer marketing. Och med tanke på att det idag är relativt enkelt att hitta passande influencers på respektive marknad, sett till vårt brand och deras följarskara, så blir det än mer kraftfullt att använda denna kanalen.

Readly, som erbjuder prenumerationstjänster för digitala magasin, grundades 2012 och kom förra året upp i en omsättning på drygt 350 miljoner kronor.

Readly är pionjärer inom digitala ”allt-du-kan-läsa”-prenumerationer av magasin. Med det sagt handlar vår marknadsföringsstrategi delvis om att förklara för konsumenter vad Readly är och utbilda marknaden om hur vår tjänst fungerar. Här spelar influencers en viktig roll och är väldigt duktiga på att skapa engagerande och inspirerande innehåll. Vi har ett brett och djupt utbud av content för olika specialintressen och där fungerar influencer marketing också bra genom att jobba med influencers som är profilerade mot olika intresseområden, säger vd:n Maria Hedengren.

Sist men inte minst har Cure Media pratat med Jarno Vanhatapio, vd för den digitala modesuccén NA-KD. Bolaget har en omsättning på två miljarder kronor och har flera gånger uppmärksammats för sin stora följarskara på bland annat Instagram och för diverse samarbeten med framgångsrika influencers.

Influencer marketing är en viktig del av många andra marknadskanaler som vi arbetar med, precis lika viktig som de andra delarna. Vi tror mycket på mixen och att inte rikta sin in för mycket för enbart en kanal.

Cure Media har också frågat Jarno Vanhatapio vad han ser som den största utmaningen med företagets snabba tillväxt på nya marknader.

Vi säljer till 100 marknader idag och har många fler som vi skulle vilja bearbeta. Den största utmaningen är att kunna göra rejäla satsningar på nya och befintliga marknader, samtidigt. Vi vill inte sprida oss för tunt, och vi har så många vi skulle vilja applicera. Däremot är utmaningen vilken prioritetsordning vi ska använda, då intresset finns hos konsument.