Halloween är här och Spöktimmen myser: ”kan grotta ner oss i skräcken till max!”

Jenny Borg och Linn Larsson från Spöktimmen

En av Sveriges största poddar lägger lite extra krut på högtiden.

Idag firas det halloween främst i USA men även här på hemmaplan har traditionen tagit fart ordentligt. Även om många har svårt att hålla isär det från Allhelgonahelgen som också är på väg. Men enligt halloween-tradition så är det den 31 oktober som är dagen då det är som läskigast och man ska gå sina bus eller godis-rundor.

Influens.se tog tillfället i akt att kontakta en av Sveriges största poddar, Spöktimmen, som förra veckan låg på en fjärdeplats på Poddindex lista över mest lyssnade kommersiella poddar. Vi frågade vad halloween betyder för en podd som deras:

Halloween är lite Spöktimmens högtid så vi lägger alltid extra krut då vilket är så uppskattat både av lyssnarna men även av oss. Under Halloween så kan vi verkligen grotta ner oss i skräcken till max! svarar Jenny Borg och Linn Larsson.

Nu handlar podden inte bara om spöken och skräck utan även true crime och andra mysterier. För den som lyssnar så får man också känna att det är mer än en podd som bara berättar en historia utan det är väldigt uppblandat med snack mellan de båda programledarna. Men poddar i genren har växt oerhört sedan de startade Spöktimmen 2016.

Det är så kul att skräck är så accepterat idag och det är mycket tack vare sociala medier. Vi skräcknördar hittar våra forum och medier att konsumera tack vare tillgängligheten, till exempel poddar, serier och filmer.

Den som lyssnar på podden vet också att de har valt att lägga viss del av sitt material som specialavsnitt på plattformen Patreon, där man betalar en summa för att få tillgång till den kreatör man önskar. Detta är något som blir vanligare och vanligare förekommande som finansieringsmetod för poddskapare om man får tro de båda.

Jag tror att fler och fler kreatörer kommer vilja låsa in material och det är något vi sett ökar för varje år. Det är ett bra alternativ istället för reklam eller bara som ytterligare en intäkt.

Spök-duon gör också en hel del liveföreställningar, i november ska de till exempel köra sin senaste  föreställning fem gånger. Dessa går bara att höra på plats för enligt dem själva vill de inte tumma på kvaliteten i de inspelade avsnitten och det blir helt enkelt för svårt att få till samma känsla.

Med halloweenkvällen som är påväg undrar vi på Influens.se såklart vilka historier ni tycker är läskigast?

Det läskigaste som finns är människor som medvetet vill skada andra. Sedan är det klart att spöken är läskigt men på ett annat sätt. De går ju inte att se, avslutar Linn och Jenny.