JLC och guldet: Hantverkarna drar sig ur striden om fyndet

Lucas Simonsson och Carl Déman

De senaste händelserna i tvisten om guldfyndet.

I oktober förra året hittade två hantverkare ett flertal guld- och platinatackor i samband med en renovering. Fyndet, som uppges ha ett värde på omkring 11 miljoner kronor, hittades på vinden i det hus som två av personerna i Youtube-trion JLC köpt. Köpet av huset i Mölndal gjordes av Lucas Simonsson och Carl Déman, genom deras gemensamma bolag Didder och Dadder AB.

Det var för knappt en månad sedan som fyndet uppmärksammades av media och sedan dess har rapporteringarna om stämningsansökningar och tvister duggat tätt.

Kan tillhöra ett dödsbo

Till en början var det säljaren, köparna och hantverkarna som såg ut att beröras av tvisten om vem som egentligen har rätt till guldet. Men tvisten visade sig snart inkludera fler parter än så. I onsdags rapporterades det att dödsboet efter säljarens mamma, där både säljaren och hans två syskon ingår, stämt de andra parterna

Huset ska ha skänkts till säljaren och den före detta ägaren, år 2006. Syskonen till säljaren anser däremot inte att guldet kan anses tillhöra gåvan och att guldet istället bör räknas som en del av arvet efter mamman.

Samtidigt lämnades en annan stämningsansökan in på torsdagen, från säljaren själv, där han argumenterar för att guldet ska tillfalla honom.

Hantverkarna drar sig ur

Hantverkarna som hittade guldet har tidigare gjort anspråk på fyndet med hänvisning till lagen om hittegods. Detta då guldets riktiga ägare inte blivit känd inom tre månader från upphittandet. Men efter att de två stämningsansökningarna kommit in väljer nu hantverkarna att dra sig ur striden.

Hantverkarna vill bara att guldet ska hamna i rätt händer, säger deras ombud i en kommentar till P4 Göteborg.

Kan lämnas till Kronofogden

Lucas Simonsson och Carl Déman har via sitt bolag begärt att tingsrätten ska häva polisens beslag på guld- och platinatackorna. Om Göteborgs tingsrätt går med på det kommer fyndet troligtvis lämnas över till Kronofogdemyndigheterna i väntan på att tvistemålet avgörs, tror rådman Robert Eneljung, enligt SVT Nyheter.

Nu kommer det här bli ett civilrättsligt mål och vi kommer få veta vem som detta fyndet tillhör, säger han.