Kampanjen gav avkastning på 2500 procent – därför fick Alexandra Nilsson fronta

Under årets fettisdag, som ägde rum i februari, gjorde kosttillskottsföretaget Elexir Pharma en kampanj för att uppmärksamma och samla in pengar till den ideella föreningen PMS-förbundet. Kampanjen gjordes tillsammans med Alexandra Nilsson, tidigare känd som Kissie, som släppte en PMS-semla och tillsammans med den lyfte företaget även upp ett eget tillskott för hormonell balans.

Syftet var att öppna upp samtalet kring ämnet PMS. Vi vet både från människor i vår omgivning, samt våra kunder, att PMS och hormonell obalans fortfarande är tabubelagda ämnen som det behövs pratas mer om. Idén att skapa en semla baserades bland annat på att det konsumeras över 40 miljoner semlor om året i Sverige, och under själva fettisdagen äts hela sex miljoner. Så vi tänkte ”varför inte ta den fikastunden i hemmet eller på arbetsplatsen och lyfta denna viktiga fråga?” säger Nils Lindgren, Marketing Manager på Elexir Pharma, till Influens.se.

Sen har det nästan kommit att bli en tävling om vem som varje år kan skapa den mest unika semlan. Vi såg en fin möjlighet att haka på den trenden genom att släppa världens första PMS-semla, formad som en livmoder. Idén till att forma den till just en livmoder är för att det blev en naturlig koppling till kvinnliga hormoner, samt för att försöka sticka ut från mängden och skapa någonting som ingen har gjort tidigare och därmed öka chanserna att uppnå kampanjsyftet.

PMS-semlan, som var formad som en livmoder, såldes hos Fabrique Nybrogatan i Stockholm och såldes slut flera dagar i rad.

Det såldes semlor under hela fettisveckan och bageriet fick in många fler beställningar än vad som var tänkt. De fick kalla in extrapersonal för att för att hinna med att stansa ut livmodern på toppen av semlorna, säger Nils och fortsätter:

Vinsten från alla sålda semlor donerades oavkortat till PMS-förbundet. Men det som vi framförallt tycker är viktigt är att PMS-förbundet nu har fått synas i flertal kontexter och nått ut med sitt viktiga arbete till personer som verkligen behöver stöd.

Kampanjen fick även 16 genomslag i print, digitalt och radio, berättar Nils och säger att bland annat Expressen, Elle och P3 Morgonpasset var de medier som uppmärksammade initiativet. Även flera influencerprofiler som Felicia Aveklew, Linda Hallberg och Melina Criborn stöttade satsningen visa sina kanaler.

Kampanjresultatet blev minst sagt över förväntan. Totalt publicerade 20 influencers innehåll om semlan med ett totalt följarantal på över 3,1 miljoner följare, säger Nils och tillägger:

Genomslaget var exceptionellt stort, sett till liknande nyheters genomslag. Den gav en avkastning (ROI) på i snitt 2517 procent.

Vad gick ni efter när ni skulle välja en influencer inför denna kampanj?

Vi ville jobba med en stark talesperson och ambassadör som brann för kampanjens syfte, och valet av Alexandra Nilsson kändes självklart. Hon är en fantastisk ambassadör och viktig opinionsbildare. Hon har länge pratat om frågor som rör kvinnors hälsa, och vi ansåg därför att hennes medverkan skulle öka både trovärdigheten för kampanjen, men också möjligheten för semlan att faktiskt bli den isbrytare för samtalet kring PMS som vi hoppades på inför. När vi hörde av oss till henne brann hon dessutom verkligen för initiativet direkt.

I samband med kampanjen genomförde även Alexandra Nilsson och Elexir Pharma en liveshoppingsändning med Meds Apotek. I den pratade Alexandra om PMS samt lyfte Elexir Pharmas tillskott för hormonell balans WoHo som snabbt nådde en tredjeplats på mest sålda produkter hos Meds och har sedan dess hållit en hög försäljningsvolym.

Under en dag såldes det lika många WoHo som under hela 2020 hos Meds, och försäljningen har fortsatt i hög takt efter kampanjperioden vilket är helt fantastiskt!

Kommer ni att köra den här kampanjen varje år? 

Vi kommer absolut att fortsätta skapa liknande kampanjer. Vi är fortfarande ett bolag på uppgång och jobbar därför väldigt agilt med vår marknadsföring. Att skapa kampanjer likt PMS-semlan och få den publiciteten kring kampanjerna är därför ett grymt sätt för oss att både öka vår varumärkeskännedom och försäljning på längre sikt, avslutar Nils Lindgren.