Mustiga Mauri om att vara anställd som influencer: ”Jag tycker att det är värt det”

Mauri Hermundsson

Mustiga Mauri, eller Mauri Hermundsson som han egentligen heter, är en populär Youtbue-profil. Han driver kanalen ”Uppdrag: Mat” där han reser runt i Sverige och testar nya maträtter och matkulturer, han jämför Sveriges billigaste och dyraste restauranger och letar efter Sveriges dyraste pizza och Sveriges bästa skolmat.

Med andra ord testar, undersöker och jämför han olika saker på temat mat. Ett program som många har fastnat för. Hans klipp har mellan en och tre miljoner visningar vardera, och kanalen har drygt en halv miljon prenumeranter.

Samtidigt som han driver en av Sveriges största Youtube-kanaler, gästar han ofta andra kanaler och tv-program. Han har även en Instagram-profil där han i dagsläget har runt 200 000 följare, och nyligen startade han också en intervjupodd vid namn ”Topp 1 i Sverige”.

Men Mauris verksamhet skiljer sig från andra influencers. Oftast driver influencers egna bolag och fakturerar företag som de samarbetar med eller gör reklam åt, och drar därför in alla annonsintäkter själva. Men i Mauris fall är det lite annorlunda. Han är anställd av tidningen Aftonbladet, och har en månadslön för det han gör på sociala medier. Det skriver Breakit.

Nyligen gästade Mauri podcasten Fördomspodden där programledaren Emil Persson undrade om Mauri tyckte att hans lön från Aftonbladet ”speglar hans marknadsvärde som superkändis i Sverige”.

Det är inte ett problem för mig, jag tycker att det är värt det. Jag bryr mig på riktigt inte så mycket om pengar för att försöka köra det själv, och säkert tjäna mycket mer. Det är så värt det att ha folk som löser saker åt en, att inte bära allt ansvar själv. Jag mår liksom redan tillräckligt mycket piss över att innehållet ska funka, så ska jag få den bördan också så kommer jag rusa rakt in i en vägg. Jag trivs superbra med det. Och jag tjänar mycket mer än vad folk gör i snitt. Jag har en massa pengar, säger Mauri Hermundsson i podden.

Han får då direkt följdfrågan ”hur mycket pengar har du?” av programledaren. Vilket Mauri svarar på:

Kanske en miljon? Lite drygt. Och det är jättemycket pengar, så varför skulle jag behöva så mycket mer.

Mauri förklarar vidare att han inte har ett tidsbegränsat uppdrag och att han kan fortsätta jobba med det han gör ”så länge han vill”.

När jag säger det här, så känns det alltid som att folk tänker ”vilken posör, det är klart att han bara vill ha pengar”. Men det är faktiskt inte riktigt så. Det som jag bryr mig om, som får mig att gå till jobbet, det som ger mig all ångest och det som jag bryr mig om – är att innehållet på kanalen ska bli så bra som det bara går. Det spelar mycket större roll för mig än pengar. Jag tror att långsiktigt så är det också bättre att bry sig om det man gör snarare än pengarna.

Sedan februari i fjol har Mauri Hermundsson dock ett eget bolag, som under 2020 omsatte 570 000 kronor och hade ett resultat på cirka 443 000 kronor. Pengar som enligt Breakit kommer från Mauris övriga mediauppdrag.