Nytt stipendium inom influencer marketing – ”lätt att bli hemmablind”

Johannes Gustavsson och Izabella Borowska

”Främjar branschens utveckling”.

Nu lanseras ett stipendium till svenska studenter som ska skriva ett examensarbete om influencers i allmänhet eller influencer marketing i synnerhet. Den som står bakom initiativet är byrån och agenturen Infly, som skriver att man vill stötta och uppmuntra till branschens fortsatta utveckling.

Ett stipendium ger inte minst en signal om att man vill satsa på den här typen av frågor. Jag förväntar mig uppsatser som handlar om allt från betalda samarbeten och bristande reklammärkning till påverkan på valet och samhälleliga perspektiv. Bredden känns spännande, säger Johannes Gustavsson, vd och grundare av Infly, till Influens.se.

Närmare bestämt ska stipendiet delas ut årligen till studenter som skriver sin C- eller D-uppsats, eller motsvarande vid svenska högskolor, universitet eller yrkeshögskolor. Stipendiepotten uppgår till 5000 kronor. 

Vad hoppas du att stipendiet ska bidra till?

Jag ser själv mycket fram emot att ta del av nya perspektiv eftersom det är så lätt att bli hemmablind. Av samma anledning hoppas jag såklart också att våra branschkollegor tar del av stipendiaternas arbete och får användning av insikterna i sina egna verksamheter. Om det är något som behövs i branschen så är det nya infallsvinklar, säger Johannes Gustavsson.

Stipendiaten utses av en jury bestående av tre personer: grundaren Johannes Gustavsson, Influens chefredaktör Izabella Borowska samt influencern och studenten Eleonora Svanberg. Stipendiet tilldelas den uppsats som juryn anser har bidragit mest till att belysa nya perspektiv inom branschen.

Det är viktigt med initiativ som främjar branschens utveckling och ett stipendium är ett sätt att hjälpa till. Det ska bli spännande att se vad för insikter och perspektiv som lyfts fram, och vad detta kan leda till, säger Izabella Borowska, chefredaktör för Influens.se.

Sista ansökningsdagen är den 1 september 2023. Läs mer om stipendiet här.