Influencern tilldelas stipendium på 100 000 kronor – ska hjälpa cancerdrabbade

Ida Kjos (Japandi foundation/press)

Ida Kjos vill sprida glädje i bortgångna systerns anda.

Den 19 mars firade stiftelsen Japandi foundation (tidigare Rapunzel vs Cancer) sitt 10-årsjubileum och lanseringen av det nya namnet.

Under kvällen delade stiftelsen ut ett stipendium värt 100 000 kronor. Ett stipendium som i år tilldelades influencern, podcastprofilen och föreläsaren Ida Kjos. Ida Kjos tvillingsyster, Elin Kjos, avled i cancer under 2023.

Det betyder jättemycket. När årsdagen för Elins bortgång närmat sig, 21 mars, har jag känt att jag vill göra något i hennes anda som jag kan bidra med. Så jag sökte medel för att få skapa ett kostnadsfritt evenemang likt det jag gör på min turné Kärlek och Mod. Men med fokus på mentalt förhållningssätt till cancer, för de som drabbats men också för anhöriga och alla som på något sätt påverkats av sjukdomen, skriver Ida Kjos i en kommentar till Influens.

”Ödmjuk inför min marginella påverkan”

Både Ida Kjos och Elin Kjos har öppet pratat om sjukdomen, bland annat i den podcast som systrarna drev tillsammans. Profilen har även pratat om hur hennes syster in i det sista försökte hitta saker att glädjas åt i livet, något som lärt Ida Kjos att det finns mycket att glädjas åt, parallellt med sjukdomen.

Jag är medveten om att det inte finns något jag kan göra för att påverka de medicinska utfallen och jag är ödmjuk inför min marginella påverkan. Men om det var något som blev tydligt under min systers sjukdomsperiod var det att det finns så mycket att få le, skratta och glädjas åt parallellt med allt det svåra. Och kanske mer än någonsin ett behov av att få känna sig levande och lycklig för en stund. Det ska jag försöka skapa på olika sätt. Så ett stort evenemang planeras till våren 2025 och jag är så tacksam för att få möjlighet att genomföra det med stöd av Japandi Foundation.