Presentkort som ersättning för reklaminlägg? NA-KD svarar på kritiken

Snart är handelns största säljfest här. Vi pratar givetvis om Black Friday- och julhandelsperioden. Inför den här tiden har många bolage ökat marknadssatsningarna, i vissa fall är budgetarna under den här perioden till och med dubbelt så stora som under resten av året. Nedslagen är ofta bokade långt i förväg, men vissa företag söker upp och bokar nya profiler löpande.

Ett företag som nyligen kontaktade en profil på Instagram, gällande ett potentiellt samarbete i samband med Black Friday, är Na-kd.

Modebolaget föreslog ett samarbete där influencern, som i detta fall är en svensk profil med 44 000 följare, skulle dela ett inlägg på Instagram Stories och få ett presentkort hos Na-kd i utbyte. Något som Bloggbevakning har uppmärksammat.

Vi på Na-kd letar just nu efter en influencer som dig för att medverka i vår Black Weekend-kampanj detta året, genom att dela en post från oss i din story. För detta får du 700 kronor i presentkort från oss, skrev företaget i ett meddelande till influencern.

Samarbetsförslaget, med ett presentkort som betalning, var inte attraktivt tyckte profilen och publicerade meddelandet öppet på Instagram. Då hörde Na-kd av sig igen och menade att ”det ska ha fallit bort en nolla i den erbjudna ersättningen”. Samtidigt ska även andra influencers ha vittnat om att de också har blivit erbjudna presentkort på 700 kronor för liknande uppdrag.

Dessa erbjudanden är rent av förolämpande och absolut ingenting att bli smickrad av, oavsett om du har 500, 5000 eller 50 000 följare, skriver Camilla Gervide, som driver Bloggbevakning, på sajten.

Sist jag kollade så var det en smula problematiskt att försöka betala räkningar med kläder, men det har kanske ändrats?

Influens.se hörde av sig till Na-kd för att höra andra sidan av historien.

Gällande den här profilen har det skett ett misstag då vi använder oss av program som scannar profiler i micro-storlek, och där hon felaktigt har hamnat. När vi uppmärksammade detta tog vi kontakt med henne och har bett om ursäkt för missförståndet, säger en talesperson från modeföretaget.

Stämmer det att ni erbjöd ett presentkort för ett reklaminlägg på Instagram Stories?

Vi är alltid öppna för att förhandla ersättning i form av pengar för samarbeten i varje enskilt fall. Det är viktigt för oss att hitta samarbeten som alla parter känner sig nöjda med därav sker en förhandling med varje enskild profil, svarar Na-kd.

Är det vanligt att ni erbjuder presentkort eller rabatter som ersättning för reklaminlägg?

Vi är branschledande inom influencer marketing och en av de aktörer som som lägger mest pengar på samarbeten med profiler varje år. Hur prissättningen ser ut avgör marknaden, beroende på utbud och efterfrågan samt profilernas följarskara och engagemang. Vi förhandlar till största del med agenturer som representerar profiler som sätter priserna. Vissa influencers erbjuder vi att vara med och skapa content och detta kräver produkter, vilket de har möjlighet att beställa inför fotograferingen.

Vi jobbar även med en Influencer Advisory Board som består av olika profiler som agerar externa rådgivare till oss för att ur ett branschperspektiv hjälpa till med att forma hur vi jobbar med Na-kd:s externa samarbeten. Då vi ofta har återkommande samarbeten med våra profiler utvärderar vi samarbeten och ersättningsnivåer löpande då följarantal och konverteringsgrad inte alltid hänger ihop. Självklart premierar vi alltid profiler med bra konvertering oavsett följarantal.

Många i branschen anser att ersättning för ett reklamjobb i form av produkter eller presentkort inte är ok. Hur resonerar Na-kd i den frågan?

Det är viktigt för oss att hitta samarbeten som alla parter känner sig nöjda med, därför är vi alltid öppna för förhandling vid varje enskilt samarbete. För vissa innebär detta ett arvode och för andra ersättning i form av produkter i utbyte mot content.