Rättegångspodden växte med 66 procent – ”mångmiljonbelopp”

Nils Bergman och Josephine Forssjö

”Dubblat redan existerande intäkter”.

Nils Bergman är skaparen av en av Sveriges största kommersiella poddar Rättegångspodden, samt podcasten Motiv som befinner sig i samma kategori. Programmen har tillsammans haft närmare 90 miljoner lyssningar sedan starten 2013.

Jag är ständigt tacksam över det stora lyssnarstödet jag har och att folk tipsar varandra att lyssna på de poddar jag producerar. Historierna jag berättar vill jag ska nå så många som möjligt och både Acast och mina lyssnare hjälper mig att uppnå det målet, säger Nils Bergman i ett pressmeddelande.

Och i år, när Nils Bergman firar tio år som poddskapare, kan han även skåla för ett lyckat 2022. Nu avslöjar nämligen Acast att intäkterna för Nils Bergmans produktioner ökade med hela 66 procent under förra året. Hur mycket poddarna drog in exakt går man dock inte in på, men bolaget skriver att det gäller ”intäkter på mångmiljonbelopp genom ljudannonser, sponsorskap och intäkter via prenumerationstjänsten Acast+”.

Vi är imponerade över hur Nils har lyckats med sin podcastsatsning de senaste tio åren, säger Josephine Forssjö, Nordisk innehållschef på Acast.

Det senaste tillskottet i Nils podcast-katalog är programmet Motiv, som endast är tillgängligt via prenumerationstjänsten Acast+. Enligt bolaget stod Motiv för 36 procent av Nils poddintäkter under 2022.

Med Acast+ har Nils tagit fram ett tydligt format som går helt i linje med vad hans lyssnare efterfrågar, utan att tumma på sin kommersiella affär. Sedan tjänsten lanserades har flera kreatörer världen över lyckats bygga nära relationer med sina lyssnare och skapat nya intäktsströmmar som kompletterar den reklamfinansierade – vi har sett kreatörer som har dubblat sina redan existerande intäkter tack vare vår prenumerationstjänst, vilket är fantastiskt, säger Josephine Forssjö.

Men förutom sina två poddar ska Nils nu även jobba med den populära truecrime-podcasten ”Svenska Brott”, där han kliver in i rollen som exekutiv producent. Detta via sitt nya produktionsbolag, Tall Tale.