Tiktok på charmoffensiv i EU – presenterar plan för att slippa förbud

Oklart om det är tillräckligt.

För två veckor sedan nådde förbudsivern mot Tiktok högsta nivån inom EU. Då införde EU-kommissionen ett förbud mot appen i enheter som tillhör personal som jobbar för kommissionen. Nästan samtidigt gick C ut med ett förslag om ett liknande förbud för Sveriges riksdag.

Tiktok har med andra ord fog för att känna sig oroliga att EU nu ska drabbas av samma förbudsiver som har svept fram över USA de senaste månaderna. Därför gick TikTok igår ut med en plan för hur Tiktok tänker skydda sina EU-användares data från att hamna i kinesiska regimens händer.

Project Clover

Initiativet, som Tiktok har döpt till Project Clover, är en kopia av det som Tiktok har föreslagit som lösning i USA. Planen innebär att:

1. Ett utomstående, europeiskt säkerhetsföretag får i uppdrag att granska Tiktoks ”datakontroller” och dataskydd, övervaka dataflöden och rapportera eventuella avvikelser.

2. Datan för Tiktoks över 150 miljoner EU-användare flyttas till tre datacenter i Europa, två i Dublin och ett i Norge. Flytten påbörjas i år och kommer att pågå till 2024. Datacentren kommer att drivas ”i samarbete” med tredjepartsföretag.

Oklart om EU köper upplägget

Spontant är det lite märkligt att Tiktok väljer Norge som land för ett av datacentren eftersom, tja, Norge ju inte är med i EU. Användardatan i det datacentret kommer därmed inte att lagras i EU.

Men även om EU inte skulle ha synpunkter på den detaljen så kan Tiktok nog ändå ha svårt att få helt gehör för sin plan. Grundproblemet är samma som för de amerikanska techbolagen: USA ger sig självt rätt att ta del av utländska medborgares data som lagras hos amerikanska företag. En inte alltför vågad gissning är att samma sak gäller också för Kina.

Läs mer: Tiktok-förbud haglar – så tänker svenska byråer: ”Kommer att omvärdera”