Tiktok under utredning – har “en särskild roll” i skyddet av minderåriga

EU-kommissionen har satt plattformen under lupp.

Den Europeiska kommissionen har inlett en utredning av Tiktok, med grund i DSA, Digital Services Act. Detta rapporteras av Reuters som ska ha sett det dokument som berör ärendet. Anledningen är att EU-kommissionen vill säkerställa att Tiktok gör tillräckligt för att skydda de barn som befinner sig på plattformen.

Skydd av minderåriga är en högsta verkställighetsprioritet för DSA. Som en plattform som når miljontals barn och tonåringar måste TikTok följa DSA till fullo och har en särskild roll att spela i skyddet av minderåriga online, säger EU-kommissionären Thierry Breton, i dokumentet.

Om Tiktok är skyldiga till brott mot DSA-reglerna kan det resultera i böter på upp till 6 procent av företagets globala omsättning.

LÄS ÄVEN: Digital services act i korthet – så kan plattformarna straffas

Efter att artikeln publicerats kontaktades Influens av Redgert Comms, Tiktoks valda kommunikationsbyrå i Sverige, som önskade komplettera artikeln med ett uttalande från Tiktok.

Tiktok har varit pionjär för funktioner och inställningar som är till för att skydda unga och hålla barn under 13 år utanför plattformen, vilket är en utmaning hela branschen står inför. Vi kommer fortsätta arbeta tillsammans med experter och branschen för att unga människor ska känna sig trygga på Tiktok, och ser fram emot att få möjligheten att förklara hur detta arbete ser ut i detalj för kommissionen.