Tjänar du extra på samarbeten? Glöm inte deklarera

Gamers, youtubers och influencers kan behöva deklarera, även om de inte fått en deklaration.

Den som tar emot pengar, tjänster eller produkter i utbyte mot marknadsföring, kan behöva redovisa och betala skatt för inkomsterna. Det gäller oavsett om man fått en deklaration eller ej, det säger Skatteverket, som påminner mikroinfluencers att deklarera för sin sidoverksamhet. 

Den som har tjänat 22 208 kronor eller mer under 2023, även om personen inte har fått en deklaration, behöver deklarera för ersättningen. Det gäller den som inte är egenanställd eller ännu har företag, säger Johan Falksäter, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Viktigt att dokumentera inkomsterna

Det är inte bara influencern som har ett ansvar att göra rätt för sig. Även uppdragsgivarna behöver redovisa ersättningen till Skatteverket. De ska också skicka ett lönebesked eller annat utbetalningsbesked till influencern, något som många uppdragsgivare inte gör.

Som influencer är det därför viktigt att dokumentera inkomsterna efterhand som de kommer in, och spara det underlag som finns, för att vara säker på att betala rätt skatt.

Underlag och dokumentation behövs för att du ska kunna deklarera. Det är också viktigt för att Skatteverket ska kunna kontrollera din deklaration samt se om du betalar rätt skatt. När du ska deklarera får du bra hjälp av våra e-tjänster, till exempel guiden för deklaration för tjänster och gig, säger Johan Falksäter, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Du hittar mer information på Skatteverkets sida om influencers och reklamsamarbeten.

LÄS ÄVEN: Så ska influencers slippa skattesmällar på grund av gåvor – med en app