Apparna som kan försvinna USA – efter ny lag

“Lämna eller sälj” är budskapet till Bytedance, men den nya lagen handlar inte bara om Tiktok.

I veckan signerade president Joe Biden det uppmärksammade lagförslaget som kan förbjuda Tiktok i USA, om inte Bytedance säljer sina del av varumärket. Men en försäljning av Tiktok, skulle också innebära en försäljning av den algoritm som är en stor del av Bytedance kärnaffär, det skriver Reuters

Nyhetsbyrån hänvisar även till flera källor som menar att, om man inte lyckas hitta några rättsliga vägar förbi förbudet, är det mer troligt att Tiktok lägger ner sin verksamhet i USA än att det sker en försäljning av varumärket.

Tiktok står för en mindre del av Bytedance totala omsättning, som äger runt ett tiotal stora varumärken, bland annat inom videoredigering, gaming och sociala medier. En av dessa är appen Capcut, en app för enkel och kreativ videoredigering, som ofta används av Tiktok-användare men också för att skapa Reels och Youtube shorts.

Fler appar kan försvinna

Även om Bytedance och Tiktok är de enda som specificerades är det många fler som kan drabbas av den nya lagen. Enligt lagförslagets formulering förbjuds nämligen alla appar som, av den amerikanska regeringen, anses vara en “utländsk motståndarkontrollerad applikation”. Det inkluderar appar som drivs på direkt eller indirekt av “utländska motståndare”. Länder som nämns i lagförslaget är Kina, Nordkorea, Ryssland eller Iran.

Formuleringen innebär att Bytedance-ägda Capcut är en av de appar som kan komma att behöva lämna den amerikanska marknaden. Enligt nyhetssajten Mashable, slutar det inte där. Lagförslaget inkluderar alla appar som har en nära förbindelse till eller har sitt huvudkontor i Kina, Nordkorea, Ryssland eller Iran, samt appar vars företag bedriver sin huvudsakliga verksamhet inom dessa länder. Förutom appar direkt kopplade till sådana företag berörs också de plattformar som företagen investerat i och äger till minst 20 procent.

Innebär det att även Temu, Shein och Aliexpress kan riskera ett förbud i USA? Nej, enligt ett uttalande från kongressmedhjälpare, under ett pressmöte i mars, gör lagen ett undantag för appar som i första hand är till för shopping och produktrecensioner.

Tiktok förväntas hänvisa till yttrandefriheten

Tiktok, som vill se en rättslig prövning av lagen, kommer troligen att luta sig mot yttrandefriheten. Det menar juridiska experter som tror att företaget kommer argumentera för att en tvångsförsäljning kan bryta mot användarnas yttrandefrihet och att en ny ägare kan komma att ändra appens innehållspolicy och därmed påverka vad användare kan dela på plattformen.