Efter konflikten med skivbolaget – då kommer musiken tillbaka till Tiktok

Så påverkas artisterna av parternas överenskommelse.

Det var i slutet av januari som det stora skivbolaget Universal music group valde att bryta med Tiktok, vilket innebar att mängder av artisters musik försvann från appen.

Detta på grund av en långvarig konflikt om royaltybetalningar och AI-policyer, där skivbolaget menade att Tiktok visade stora brister i sin hantering av upphovsrättsintrång. Nästan vem som helst kan ladda upp musik till Tiktok och det är svårt för artister och låtskrivare att agera mot att deras musik olovligen laddas upp och används i videoklipp. Tiktok har ett detekteringsprogram för att identifiera låtar, men programmet har visat stora brister i att kunna identifiera modifierade låtar, vilket är vanligt på plattformen.

Nu verkar parterna ha kunnat enas i en ny överenskommelse. Enligt rapportering från Variety innebär avtalet bland annat förbättrad ersättning för skivbolagets låtskrivare och artister, nya marknadsföringsmöjligheter och utökat skydd i samband med generativ AI. Företagen ska också samarbeta för att skapa nya intäktsmöjligheter och stödja skivbolagets artister globalt.

Viktig del av Tiktoks ekosystem

Enligt Universal music groups vd ser man fram emot samarbetet för att främja artisters och låtskrivares intressen, och fortsätta hitta innovativa sätt att få fansens engagemang samtidigt som man säkrar inkomsterna för artisterna.

Detta nya kapitel i vår relation med Tiktok fokuserar på värdet av musik, det mänskliga konstnärskapets företräde och välfärden för det kreativa samhället, säger Lucian Grainge, ordförande och vd för Universal music group, och fortsätter: 

Shou Chew, VD för Tiktok, säger att musik är en integrerad och viktig del av Tiktoks ekosystem och att de är glada över att ha hittat en väg framåt med skivbolaget.

Vi är fast beslutna att arbeta tillsammans för att bidra med värde, upptäckter och marknadsföring för alla UMG:s fantastiska artister och låtskrivare, och fördjupa deras förmåga att växa, knyta an till och engagera sig i Tiktok-communityt.

Skivbolagets musik ska enligt parternas överenskommelse “omedelbart” återvända till plattformen.