Ärende inlett mot Pontus Rasmusson – ”lockar barn”

Pontus Rasmusson (Foto: Instagram/pontusrasmusson)

”Tipsar” om hur unga kan ha råd.

Det har stormat kring influencern Pontus Rasmussons under hösten 2022. Det har nämligen förekommit olämpligt sexuellt innehåll riktat mot minderåriga, i hans innehåll på Youtube. Något som SvD uppmärksammade i en granskning, och som ledde till att Pontus stängdes av från Youtube.

I slutet av oktober anmäldes han till Konsumentombudsmannen, och nu har Konsumentverket inlett ett tillsynsärende mot Pontus Rasmusson. Det rapporterar SvD.

Ärendet gäller ett inlägg på Instagram där profilen ska ha uppmanat sina följare att betala för hans innehåll via Patreon. I sin kommunikation brister Pontus i reklammärkning och gör direkta köpuppmaningar till barn. Något som strider mot lagen.

Produkterna är inriktade på ett sådant sätt att det särskilt lockar barn, säger Konsumentverkets jurist Maja Rogemyr.

Det Pontus skriver är bland annat att man kan till exempel ”hjälpa till i hemmet eller göra läxorna direkt när man kommer hem” för att ha råd med en prenumeration på hans innehåll.

Nu har han tid fram till den 9 januari att svara Konsumentverket. Därefter tar Konsumentverket ställning till om ytterligare åtgärder ska vidtas.