Pontus Rasmusson anmäld till KO – ”Vilseledande reklam minst sagt”

Pontus Rasmusson, Bilder från Instagram

Uppmanar sina följare att teckna abonnemang – ”jag måste kunna göra dyra produktioner”.

Influencern Pontus Rasmussons har nyligen stängts av från Youtube. Detta efter en granskning av Svenska Dagbladet, som uppmärksammade att det förekommit olämpligt sexuellt orienterat innehåll riktat mot unga i Pontus innehåll på Youtube. Men nu har han hittat en ny plattform för sina videor. I ett inlägg på Instagram uppmanar han sina följare att bli prenumeranter för ”en billig peng” på Patreon. Där ska tittarna kunna ta del av hans gamla material och det utlovas nya videos varje månad.

Inlägget har nu blivit anmält till Konsumentombudsmannen för att vara vilseledande. Redaktionen på Influens.se har tagit del av de anmälningar som kommit de senaste dagarna gällande Pontus Rasmusson och samtliga gäller samma sak. Följande går att läsa i en av anmälningarna:

Pontus Rasmusson marknadsför i ett inlägg på Instagram en ny kanal där hans följare kan kolla på hans videor. Han uppger priset UTAN moms, videon är riktad mot konsument och inte näringsidkare. Dessutom mot framför allt minderåriga som får antas ej ha möjlighet att lyfta moms. Vilseledande reklam minst sagt.

Under inlägget som är anmält har en av följarna tydligt räknat ut vad det kommer att kosta och skriver “ 94 kronor inklusive moms per månad för vanligt medlemskap är 1128 kronor per år, VIP 469 kronor inklusive moms är 5628 kronor per år”. Sen är det blandade kommentarer, men många är frågande till varför hans material nu plötsligt måste kosta pengar.

YouTube gav annonspengar! Patreon är helt utan annonser så ni slipper reklam men samtidigt måste jag kunna göra dyra produktioner och de kostar pengar! Precis som att man betalar för Netflix, Disney+, Viaplay etcetera. Inget konstigt där, svarar Rasmus själv.

Inte någonstans i inlägget kommenterar han varför han blev avstängd från Youtube, utan nämner det bara som att “på några sekunder tog Youtube ifrån oss mina kanaler som vi tillsammans byggt upp under sex år”.