Byrån som ifrågasätter Black Friday: ”Frågan är hur länge konsumenterna är intresserade”

Johannes Gustavsson

Vi har precis passerat dagen, numera även veckan, som ofta beskrivs som årets största handelshögtid. Det handlar så klart om Black Friday, som med start idag har övergått till nästa kampanj ”Cyber Monday”.

Hela förra veckan pratade Influens.se med både influencer marketing-byråer, influencernätverk samt e-handelsföretag som jobbar med profiler om hur de har lagt upp sin strategi under årets Black Friday-period. Vi fick även veta hur influencers inställning och krav har förändrats i år, och vilka kanaler som varit de mest populära att marknadsförda sig i.

Och idag har vi pratat med en aktör som ställer sig frågande till hela Black Friday-konceptet.

Känns inte Black Friday lite 2017? Måste vi verkligen konsumera mer? säger Johannes Gustavsson, vd och grundare av influencer-byrån Infly.

Jag tror och hoppas att det har vuxit fram en medvetenhet kring konsumtionshetsen hos unga vuxna, som är vår största målgrupp. Jag köper också nya kläder och prylar med jämna mellanrum, men inte på grund av en Black Friday-kampanj.

Menar du att konsumenterna inte längre behöver Black Friday då de istället tar del av rabattkoder som influencers erbjuder under året? 

Nej, konsumenterna är nog fortsatt intresserade i allra högsta grad, eftersom BF-hajpen fortsätter. Men med det sagt märker vi på agentursidan kanske ett något lägre incitament från annonsörerna att köra rena konverteringskampanjer, så frågan är hur länge konsumenterna är fortsatt intresserade.

Jag tolkar det snarare som att de som vi jobbar med har förstått att det inte går att lägga alla ägg i samma korg och förlita sig på en enda ”shoppinghögtid”. Det ska också tilläggas att vi mest jobbar med influencers som har någon form av nisch, till exempel mat. Den branschen behöver inte Black Friday i lika hög utsträckning, eftersom alla måste äta, Black Friday eller inte.

Infly representerar idag profiler som bland andra Astrid Nordin, Theodor ”Theoz” Haraldsson och Dr. Tracy Ghattas.

Vi gör faktiskt ingen renodlad Black Friday-kampanj alls i år. Mest för att det varken tilltalar oss eller våra profiler särskilt mycket. Jag får intrycket av att många annonsörer fokuserade på affiliate-länkar och reklamtavlor på stan i år, framför influencer marketing-kampanjer i just BF-syfte.

För många står BF-perioden för den största delen intäkter under året, och har därför stor betydelse. Hur ser er strategi ut? 

Vi har haft turen att ha influencers vars innehåll och profiler är aktuella under större delen av året och som oftast jobbar med långsiktiga kampanjer, allt från tre månader till ett år. Då blir vi inte heller beroende av en enda högtid, säger Johannes och tillägger:

Jag märker själv en tydlig skillnad i hur profiler vill ha sina samarbeten överlag, med allt fler långsiktiga avtal och färre enstaka aktiveringar. Det tror jag också är helt rätt att gå, för såväl profil som annonsör.

Varför tror du att det har blivit så?

Min erfarenhet är att våra profiler verkligen vill kunna stå bakom samarbeten som de gör. Det blir också mer genuint mot följarna, att vara konsekvent i sina samarbeten istället för att introducera en ny samarbetspartner var och varannan vecka. Vi tror på långsiktigheten! avslutar Johannes Gustavsson.