Därför satsar Bubbleroom på influencers: ”Finns många som inte investerar tillräckligt”

Ville Kangasmuukko Nordström

”Trenden för influencer marketing är nedåtgående, en del säger till och med att den är död”.

Modehandlaren Bubbleroom är ett av de företag som fortsätter gasa på influencer-fronten. Trots att man märker av en tydlig skillnad mellan idag och några år tillbaka, ser man stor vinning i att investera i den typen av marknadsföring. Det berättar Bubblerooms vd Ville Kangasmuukko Nordström, i den senaste rapporten av E-barometern:

Influencer marketing står för en betydande andel av vår marknadsföringsbudget, där vi betalar för inlägg. Och vi ser att det fortfarande är en kostnadseffektiv kanal, både för att driva trafik och försäljning. Dessutom ser vi att vi bygger mer varumärke kring de här inläggen än vad vi gör med en Google-annons, säger han.

LÄS ÄVEN: Därför valde Bubbleroom Rebecca Stella: ”Ett kliv in i gamla Rebecca”

Ville lyfter att influencer marketing har blivit betydligt dyrare genom åren. Men säger samtidigt att det ändå är värt det, och att det är en positiv utveckling.

Det här är ju oftast unga kvinnor, som förstått sitt värde och vågar ta betalt för det. Även om effekten av influencersamarbeten var betydligt större för sju år sedan är det fortsatt är rätt väg.

Hans analys av varför en del företag inte känner sig nöjda med sin investering i influencer marketing beror på att bolagen inte väljer rätt strategi:

Jag tror att det finns många som inte investerar tillräckligt i influencer marketing, på grund av att det inte går att mäta. Många bolag vill ju, av förståeliga skäl, inte ge rabattkoder men det är enda sättet ett bli datadriven, annars famlar du i mörkret. Och det går inte att titta på den direkta investeringen på Instagram och på produktkostnaden minus försäljningen man fick, för att sen ta fram ett return of investment. Gör du så är det lätt att bli tveksam. Men tittar man på alla betalda kanaler under en tid när vi investerar mycket i influencer marketing så ser vi att det påverkar resultatet positivt på Google och andra kanaler, där vi betalar per klick. Då får vi ner kostnaden per klick och gör enorma besparingar.

Oavsett om man lyckas med konverteringen eller inte så bygger man alltid på sin varumärkeskännedom när man krokar arm med en profil. Något som Bubbleroom alltid värdesätter högt.

Historiskt sett har vi lagt för mycket fokus på den transaktionsbaserade trafiken men vi jobbar ju, som alla andra, med att öka vår organiska trafik. Och då måste vi investera mer i att bygga varumärket.

LÄS ÄVEN: Hanna Friberg om samarbetet med Bubbleroom: ”Behöver ingen röd tråd”

Och med lågkonjunkturen nu, ser han att företag som har kapital kan plocka stora marknadsandelar när de som inte kan satsa på marknadsföring sätter på paus.

De kan bli vinnarna i det lite svagare läget som marknaden befinner sig i nu. Trenden för influencer marketing är nedåtgående, en del säger till och med att den är död. Den bilden har inte vi men vi ser förstås att vi längre fram behöver hitta andra kanaler, säger Ville Kangasmuukko Nordström och avslöjar att man nu lägger en hel krut på Tiktok:

Vi investerar mycket där, lär oss hela tiden och ser att det kommer bli en spelare i marknadsföringen framöver. Det är en kanal som presterar bra för oss.