De kan bli Årets allmänbildare 2024: ”En förebild för andra”

Tracy “Doctor Tracy” Ghattas och Henrik Wahlström.

Sociala medier-profiler bland de nominerade.

Sajten Vad vi vet grundades 2018 av journalisten Per Grankvist och sysslar med “opartiska och faktagranskade förklaringar” med syftet att ge alla samma möjlighet att bli allmänbildade. Med priset ”Årets Allmänbildare” hyllar de personer som bidragit till att öka svenskarnas kunskap inom ett område eller som själv visat på vikten av att ständigt lära sig nya saker. 

Fem nominerade har valts ut och bland de nominerade finns två välkända sociala medier-profiler, Henrik Wahlström och Tracy “Doctor Tracy” Ghattas.

Så lyder motiveringen

Henrik Wahlström gjorde sig populär på Instagram genom klippen “Skånska hästar som tänker på saker”. Med över 170 000 följare på Instagram pratar han också mycket om hur det är att leva med bipolär sjukdom, ett ämne han också föreläser om. 

Sedan tre år blandar mångsysslaren Wahlström inlägg om påhittade skånska zebror med vardagliga vittnesmål om hur det är att leva med bipolaritet. Med erfarenheten av att leva med en ständig balansgång har han hittat ett sätt att blanda allvar med trams, ljus med mörker, och fakta med fniss som lockar många. Hans stora bildningsgärning är en effektiv folkbildningsinsats om en onödigt stigmatiserad diagnos som borde varit en del av svenskarnas allmänbildning för länge sedan, lyder motiveringen.

Tracy Ghattas har gjort sig känd som “Doctor Tracy” på Tiktok och nått stor popularitet för sina klipp där hon pratar om både normala sjukdomar och ovanliga symptom som följarna funderar över. Motiveringen för hennes nominering till Årets allmänbildare lyder: 

Med sitt TikTok-konto @dr. Tracy sprider allmänläkare Ghattas kunskap om normala sjukdomar och ovanliga symptom till en bred allmänhet. Hennes hembesök i digitala kanaler är ett recept på hur vetande kan vara lika effektivt som valium för att lugna oroliga patienter. Genom att hålla hårt på att fakta och vara korrekt men utan att ta sig själv på för stort allvar, tillgängliggör hon vetande som bidrar till en förbättrad folkhälsa. Vid sidan om sin bildningsgärning har hon samtidigt blivit en förebild för andra i samma yrke som vill följa henne i fotspåren.

Röstningen pågår och vinnaren tillkännages på Allmänbildningens dag den 16:e februari.