Gigger landar i UK och siktar på att ta över världen: ”Etablering utan ekonomisk risk”

Claes Persson

Gigger Group, som håller på att byta koncernnamn till Syncro Group, storsatsar på internationalisering genom att gå in på den brittiska marknaden.

Efter omfattande förberedelser i form av att bland annat utveckla och anpassa den nya SaaS-plattformen G2, som ska kunna hantera lokala lag-och skattekrav, är den nu betatestad och klar, skriver företaget i ett pressmeddelande och tillägger att man därmed lanserar en brittisk verksamhet, Gigger UK.

Gigger har sedan starten haft i sin strategi att internationalisera sin verksamhet, och där pekades Storbritannien tidigt ut som en av de snabbast växande gig-ekonomierna i världen.

Man gjorde en storslagen lansering i Storbritannien där man gick ut med nyheten under eventet ”Sharing Economy Global Summit”. Ett event som varje år samlar grundare inom delnings- och gig-ekonomi, operatörer samt experter från hela världen.

Vi är verkligen stolta och glada över Giggers uppstart i Storbritannien. Pandemin har visserligen förhindrat oss ifrån att sätta ned fötterna här ännu tidigare men nu är vi äntligen här och jag ser fram emot att få visa Storbritannien vad Gigger kan göra för gig- och delningsekonomin här, säger Claes Persson, vd för Gigger Group, i ett pressmeddelande.

Bolaget har nu flyttat in i sina nya lokaler i Mayfair på Dover Street i London, och har inlett intervjuer med potentiella medarbetare.

Intresset är stort och tills dess att vi har full styrka på plats är PR- och kommunikationsexperten inom gig-ekonomin, tillika styrelsemedlemmen i Sharing Economy UK, Ellie Tucker, en av de nyckelpersoner som representerar Gigger UK i Storbritannien. Jag kommer själv att dela min tid mellan Gigger Group och Gigger UK för att bearbeta den brittiska marknaden, säger Claes Persson och tillägger:

Jag förhandlar med ett antal väldigt fina affärsmöjligheter som jag vill få på plats så att det nya teamet här kan få en flygande start. Det är verkligen spännande tider framöver!

Under våren 2021 infördes den nya lagstiftningen IR35 i England, som innebär förändrade skatteregler för frilansare och microföretag i Storbritannien. Gigger UK ser därför stora möjligheter för sin verksamhet.

Den brittiska gig-marknaden är ungefär 14 gånger större än den svenska med cirka 5 miljoner individer som arbetar uppdragsbaserat.

Men Giggers internationella expansionsplaner är ännu större. Nu har bolaget tecknat en avsiktsförklaring med Emerging Classified Ventures, i hopp om att få hjälp med att under första kvartalet 2022 växa Gigger-gruppen globalt.

Vi identifierade ECV redan för ett år sedan som en seriös och etablerad partner att samarbeta med för etablering utan ekonomisk risk för Gigger Groups verksamheter, säger Claes Persson.

Emerging Classified Ventures startade 2017 och har sitt huvudkontor i Sydney, Australien och jobbar med att kommersialisera SaaS-aktiverade onlinemarknadsplatser på nya marknader. Bolaget har ett omfattande nätverk av över 100 onlinemarknadsplattformar i över 90 länder i Asien, Amerika och Afrika.

Initialt, i uppstarten av samarbetet, gäller det att expandera vårt dotterbolag Gigger till länder med juridiska och skattemässiga system som härstammar från Storbritannien såsom Australien, Nya Zeeland och Kenya och där ECV har upparbetade och omfattande nätverk av partners för att ge samarbetet en kick-start. Vi är eftertraktade på många marknader och tiden talar för oss.

Och Fredrik Orrenius, vd på Emerging Classified Ventures Pty Ltd, kommenterar:

Både ECV Group och Gigger Group har en stark förståelse för och tro på kraften i att kombinera onlinemarknadsplatser och sociala medier men med tydligt kompletterande marknadsfokus. Vi ser fram emot att kapitalisera på de starka synergierna och korsbefruktningspotentialen mellan våra verksamheter.

Under 2021 har Gigger-gruppen förvärvat tre företag – influencer marketingbyrån Collabs, influencernätverket Cube och senast jobbplattformen Happyr. Investeringar som sammanlagt kostat cirka 142 miljoner kronor hittills.