Hon är hjärnan bakom influencers Youtube-videos: ”Här för att stanna”

Elin Nylund

”Jag ska bara skicka allt material till min klippare, och sen kommer en ny vlogg upp”, så brukar det låta när influencers har spelat in nytt innehåll till sina Youtube-kanaler. Men hur fungerar det egentligen, rent praktiskt, med ”vloggar” och andra sorters videor på Youtube? Och vem är ”den där klipparen” alla pratar om? Influens.se sökte upp Elin Nylund som är en veteran inom videoproduktion till sociala medier.

Vilka profiler jobbar du med i dagsläget?

Jag har jobbat med de flesta i branschen, men dem som jag jobbar med regelbundet idag är Margaux Dietz, Bianca Ingrosso och Alice Stenlöf.

Elin driver ett produktionsbolag där hon jobbar med att skapa innehåll för olika plattformar, men främst för sociala medier. I takt med att trycket på influencer marketing har vuxit har även Elin fått mer att göra, och idag ingår även kollegan Matilda Sonesson i hennes bolag.

Vi har jobbat ihop i snart två år, och hon har varit anställd i ungefär ett år. Jag letade inte aktivt efter någon, men i samband med att hon sa upp sig på sitt tidigare jobb hörde hon av sig till mig. Vi kände varandra sedan tidigare, och när hon frågade om jag behövde hjälp i mitt bolag så kände jag att jag faktiskt behövde det. Jag hade lite för mycket för att hinna med allt själv, så sedan dess har det varit så. Men många gånger känner vi att tiden ändå inte räcker till, så i framtiden hoppas jag på att vi kan bli ännu fler, säger Elin.

Hur många klipp redigerar ni i månaden?

Oj hjälp, det är många, haha! Jag gör nog minst ett om dagen, och ibland fler. Jag och Matilda hjälps åt, men tillsammans redigerar vi säkert mellan 18 och 20 videos i månaden.

Idag är det allt vanligare att influencers tar hjälp med att klippa sitt material till Youtube eller andra sociala medier. Men det finns fortfarande en del profiler som sköter den biten själva.

Förut var det ju nästan ingen som hade en klippare till sina videos. Jag tror jag var en av de första som började klippa till någon som hade en Youtubekanal. Nu är det väl snarare tvärtom, alltså att de flesta tar hjälp. Men det finns fortfarande en del som gör det själva. Linn Ahlborg och Therese Lindgren är två exempel på influencers som klipper sitt material själva.

”Håll ett bra tempo”

Men det var just i fjol något hände – plötsligt kom ett skifte och trycket på videoproduktionstjänster ökade. Något som även märktes på den finansiella sidan i Elins bolag. Under 2020 ökade omsättningen nämligen med över 130 procent, och landade på 1,7 miljoner kronor samtidigt som vinsten steg med över 100 procent.

Under 2019 jobbade jag inte heltid med mitt bolag hela året, utan hade en halvtidsanställning i cirka ett halvår. Men i fjol jobbade jag mycket mer och hade mycket större kunder, säger Elin och tillägger:

I år har jag satt som mål att komma över två miljoner i omsättning, men vi får se. Pengar är inte allt, men en rolig måttstock.

Hur tar man betalt som klippare? 

Jag tar betalt per video, men vissa tar betalt per timme. Det beror lite på hur situationen ser ut. Men jag skulle tro att det vanligaste är att ta betalt per video, säger Elin och tipsar:

När man tar ett fast pris är det dock viktigt att räkna in alla delar i jobbet, annars är det lätt att man tar ett för lågt pris.

Tror du att det här yrket kommer att bli allt vanligare? 

Ja, det tror jag. Men det är ganska ovanligt att jobba heltid med Youtube-redigering, på det sättet jag gör, än så länge. Jag vet ingen annan som jobbar på exakt samma sätt som jag gör, med anställda och så vidare. Det är dock något som jag tror att mina kunder uppskattar eftersom jag nästan alltid finns tillgänglig, om man jämför med dem som har det som ett extrajobb. Och det i kombination med att jag även gör reklamfilmer för sociala medier gör att mina tjänster riktar sig både till företag och influencers, och nästan alla gör ju video just nu. Så trycket är rätt stort och jag tror absolut att det kommer att bli ett allt vanligare yrke i branschen, säger Elin.

Branschen utvecklas hela tiden, så det som är stort idag kanske inte är det imorgon, men video som fenomen är här för att stanna. Att bli en stjärna på videos till Tiktok eller Reels tror jag kan vara en väg in i branschen, då många kreatörer vill göra content där, men inte riktigt vet hur.

Men hur fungerar det egentligen med Youtube? Att redigera materialet kan man göra i många olika video-program, men hur fungerar det med musik? Det är ju väldigt populärt att ha ett så kallat ”intro” till varje klipp och musik under vissa delar av sin video. Men idag använder de flesta sig av streamingtjänster när de lyssnar på musik. Så var laddar man ner det ljudspår som man vill ha med i sin film? Det fick Elin svara på.

Jag har alltid använt Epidemic Sound. Men tidigare var det enklare att använda ”kommersiell”-musik i sina klipp på Youtube. Idag är det mycket svårare, då Youtube har utvecklat sina system för att upptäcka sådant. Men jag har fortsatt använda Epidemic Sound. Det är en tjänst där all musik är ”Royalty free” och ägs av dem. Jag tycker att de är toppen! Men det finns även andra tjänster som jobbar på liknande sätt.

Har du något tips på vad man ska tänka på när man klipper ett inslag?

Något som jag tycker är viktigt är att hålla ett bra tempo i en video. Det får inte gå för sakta, men inte heller för snabbt. Det där lär man sig av att hålla på med det, men även av att titta mycket på Youtube själv.

Vilket är, enligt dig, det vanligaste misstaget influencers gör på Youtube?

Jag tycker ibland att det lyser igenom att man försöker vara något man inte är. Istället för att våga vara sig själv till 100 procent. Det är oftast då det går bäst.

”Nya format för streamingtjänster”

Låt oss backa bandet lite. Hur hamnade Elin egentligen här? När hon började redigera videoklipp för Margaux Dietz kallades influencers fortfarande för ”bloggare”.

Jag har alltid tyckt att video är sjukt roligt, eftersom man får fler dimensioner att skapa med. Men när jag började så fanns det redan väldigt mycket fotografer som tog bilder till sociala medier, men just rörligt innehåll var det inte alls lika många som höll på med, säger Elin och fortsätter:

Det började med att min kille skaffade en kamera, under samma tid som jag tittade mycket på Youtube. Jag tyckte att Youtube verkade så roligt, så jag tog över den där kameran och började göra olika filmer på mig själv. I samma veva hade jag praktik på bloggportalen Devote, där Margaux Dietz var chefredaktör. Margaux hade sett mina klipp på Youtube (som var riktigt kassa om jag ska vara ärlig, haha) och sa att hon gillade dem. Hon var sugen på att starta en Youtube-kanal, så hon frågade om jag kunde hjälpa till med att redigera filmerna åt henne. Det ville jag gärna! Så det var så det började.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag klipper ju inte bara, utan jag filmar också, och att filma är en av de roligaste sakerna med mitt jobb. Just att få träffa så mycket härliga människor och få se många häftiga saker. Men när det kommer till redigering så älskar jag att skapa känslor. När man känner att man blir berörd av något man klippt själv, då har man lyckats.

Förutom att klippa och redigera material till sociala medier åt influencers och att filma reklamuppdrag, har Elin även fokus på ett nytt mål: att göra fler format för olika streamingtjänster med de profiler som hon redan jobbar med.

Det är ett projekt som fortfarande är i ett tidigt stadie, men vi är väldigt sugna på att göra någon form av realityprogram där man tar upp produktionskvaliteten ett snäpp, och gör hela produktionen från start till mål. Egentligen skiljer det sig inte jättemycket från det vi gör idag, och det är därför jag tror att det hade passat oss perfekt.

Om du får blicka framåt, hur vill du att din verksamhet ska utvecklas?

Min verksamhet i Elin Nylund Consulting AB vill jag fortsätta driva som idag, men utvecklas ännu mer som filmare och kanske även göra lite andra typer av uppdrag. Planen framåt är också att starta ett fristående produktionsbolag som gör större produktioner, och att det bolaget inte ska vara lika beroende av mig, utan att vi ska kunna jobba i större team. I ett sådant bolag skulle jag gärna ha rollen som producent eller filmare, avslutar Elin Nylund.