Influencerfabriken avslöjar hemligheten bakom framgångarna

Josefine Abrahamsson, vd på Hubso (Foto: Temadag Influencer Marketing - Erik Penser Bank)

Under Erik Penser Banks temadag, där ämnet var influencer marketing, pratade blanda annat Josefine Abrahamsson, vd på Hubso, om bolagets framtidsutsikt och marknadsläge. Bolaget grundades 2017 och står idag bakom totalt tio varumärken. Affärskonceptet går ut på att skapa kommersiella varumärken med influencers.

Vi lever verkligen i en väldigt spännande tid. Vi har brutit mark, men idag har marknaden mognat och det är väldigt mycket som händer inom vårt segment. Vi har haft en tillväxt om drygt 400 procent, från 2018 till 2020. Det är något som vi har lyckats åstadkomma genom att vi just har skapat och lanserat varumärken tillsammans med influencers. Ett koncept som fortsatt har hög ökad efterfrågan, både på produkter men även på att skapa varumärken med influencers, säger Josefine Abrahamsson.

De varumärken som Hubso representerar är bland annat Sanne Alexandra Stockholm, A-Dsgn, Rebecca Stella Beauty, Peônias Lovisa Barkman, LXA The Label och Frö. Nyligen signade man även Josephine Qvist som kommer att släppa ett hudvårdsmärke, samt bolagets första internationella influencer Emelie Lindmark som redan till hösten kommer att lansera ett modevarumärke vid namn Le Capsole.

Hur ser processen ut, från att signa en profil till att lansera ett varumärke? 

Vi börjar alltid med en analys, där vi tittar på data kopplad till följare, hur profilen har konverterat tidigare och vilken typ av produkter, men framför allt vad har den för engagemang och vilken sorts produktkategori profilen skulle vilja satsa på. Det är jätteviktigt att det blir trovärdigt och att det finns en autenticitet i både influencern och dess varumärke.

Sen påbörjar vi framtagningen av produkten och jobbar med produktutvecklingen tillsammans med influencern. Vi har ett team som jobbar med profilen och processer för hur vi ska ta fram ett varumärke och hur det ska lanseras och byggas en ”pre-hype” och så vidare. I hela den här processen involverar vi följarna, vilka är kärnan i hela affären för vi bygger vår affär på ett befintligt förtroendekapital. Vi involverar följarna i produktutvecklingen och låter dem vara med att påverka vilken typ av produkter vi tar fram eller rösta om färger. Det gör också att när vi väl lanserar så vet vi i princip vilken typ av produkt som efterfrågas och också ungefär vilken typ av engagemang som finns. Väl vid lansering har vi även en befintlig kunddatabas som är villig att köpa produkten.

Både köparna och influencern är alltså med och skapar produkterna, vilket ger Hubso en indikation på hur stor efterfrågan en produkt har innan den ens finns ute på marknaden. Men trots det säljer de allra flesta influencervarumärken slut så fort de lanserar en produkt. Något som vi bland annat har rapporterat om vid ett av Alice Stenlöfs A-Dsgn-släpp.

Det är hela tiden en avvägning och riskdelning, att hitta rätt kvantiteter. Men vi bygger också en hype kring att det är limiterade och mindre kollektioner. Däremot är målet att basera inköpen efter den faktiska efterfrågan, så säljer vi slut på fem minuter så har vi köpt in för lite. Då tar vi med oss den datan inför nästa inköp. Men sen har flera av våra varumärken inte ens varit aktiva i 12 månader, och tittar vi på varumärken som har funnits längre så jobbar vi med större kvantiteter, fler påfyllningar och har vissa standardprodukter som alltid ska finnas i sortimentet hos dessa.

Hubso tillverkar majoriteten av alla produkter i Europa och jobbar med så korta produktionsled som möjligt. Vilket gör att företaget kan lansera produkter snabbare, menar Josefine.

Just nu jobbar vi med det som kommer att lanseras till hösten till exempel, så vi kan vara mer relevanta med vilken typ av produkt vi erbjuder, säger hon och tillägger:

Vi jobbar främst med produkter som vi och våra profiler tror på, snarare än säsongsanpassade varor. Mindre kollektioner och produkter som passar över längre tid gör att vi inte är bundna till olika säsonger.

Framåt är det fokus på att utveckla befintliga varumärken och nå ut till nya marknader, men när rätt profil dyker upp kommer man inte tveka att utöka varumärkesportföljen.

Sociala medier förändras hela tiden och det jag ser nu är att vi är väldigt starkt positionerade inom det som vi gör idag. Branschen har utvecklats till att nästan varenda influencer vill ha ett eget varumärke, men eftersom sociala medier och hela digitaliseringen kan förändras oerhört snabbt så vet vi inte vad som händer i framtiden. Men det som ligger till vår fördel att vi som organisation hela tiden har örat mot marknaden och att vi är snabbrörliga och förändringsbenägna. Vi lever i en värld som konstant utvecklas så det gäller att hela tiden hänga med, avslutar Josefine Abrahamsson.