Instagram öppnar för länkar i stories – även på mindre konton

Influens-redaktionen höll på att sätta kaffet i halsen när vi läste Cosmopolitans nyhet där de berättar att länkar i Instagram stories ska komma till alla användare. Det verkar inte riktigt vara hugget i sten ännu men faktum är att “Visa mer”-länken, längst ner i stories, som bara verifierade Instagramkonton eller de med över 10 000 följare kan använda är på väg bort.

Funktionen att man kan dra uppåt i en story och komma till en hemsida är ett föremål för avundsjuka då många helt enkelt inte har tillräckligt många följare, Influens.se inkluderat. Speciellt nano-influencers sitter utan denna möjlighet vilket begränsar vad de kan göra i det sociala nätverket.

Det vi vet är att från och med den 30 augusti, i år, så ska Instagram fasa ut “Swipe up” eller på svenska “Visa mer”-funktionen. Den ska istället ersättas av en länkdekal (sticker). En funktion som Instagram smygtestat sedan någon månad tillbaka.

Länkdekalen innebär helt enkelt att du kan länka var du vill i en story och det inlägget kan även delas vidare, något som inte gått när man använt “Swipe up”. Den nya dekalen fungerar precis som andra dekaler och ett klick på den tar dig alltså till den länkade sidan.

När och om denna funktionalitet släpps helt fri är dock oklart. Det som är spännande är att när Instagram testat funktionen så har man inte bara begränsat den till verifierade konton eller de med 10 000 följare. Instagram har även signalerat att de vill öppna upp länkmöjligheten för alla. De verkar dock vara lite oroliga över hur funktionen ska användas och vill uppenbarligen testa så att inget oväntat händer.

Ett test som nu alltså blir mycket bredare den 30 augusti och som förhoppningsvis kan leda till att även mindre konton får möjlighet att använda länkar i stories. Redaktionen på Influens håller i alla fall tummarna.