Jenny Larsson har alltid stuckit ut – på Instagram har det blivit en fördel

Jenny Larsson

Sprider kunskap om Cerebral pares (CP), till över 100 000 följare. 

Det började en sommar när Jenny Larsson var uttråkad och började pyssla. Kontot blev snart vilande men under pandemin väcktes intresset igen. Kontot där hon visade upp sitt pyssel hette “Jennyspyssel”. Men intresset för Instagram utvecklades och snart ville hon visa mer av sig själv och sin personlighet och inte bara sitt pysselintresse.

Jag hade då 300 följare och tänkte att nu kan jag ju inte byta namn eller starta ett annat konto, jag har ju fått så många följare. Det skulle ju bli jättejobbigt att börja om.

När hon berättar om det börjar hon skratta åt tanken på att inte vilja börja om. Det är kanske inte så konstigt, 300 är långt ifrån de 106 000 följare hon har idag. 

Ett tag kände jag också en press på att pyssla, eftersom mitt konto hette så, men nu har jag släppt det. Visst, jag har tänkt på om jag kanske ska byta namn men nej, det får vara så. Det får vara ett opassande namn helt enkelt, säger hon och skrattar igen.

“På Instagram behöver man sticka ut”

Numera tror Jenny Larsson att namnet på hennes konto till och med kan vara en fördel. I sin biografi har hon namnet “Jenny med CP”, eftersom hon har diagnosen Cerebral pares. Det är nämligen något hon vill vara både öppen och tydlig med, men hon tror också att det kanske gör människor ställda. 

Pyssel i namnet kanske väcker ett annat intresse, att kontot inte bara handlar om aktivism, det kanske blir lättare att börja följa mig då. 

Det var under våren 2022 som det började ta fart på riktigt för Jenny Larssons konto. Hon laddade då upp en film på sig själv och dottern Astrid som visade hur dottern öppnade paket på sin födelsedag. En video som skapade stort engagemang med flera nya följare som följd. För Jenny Larsson själv blev videon också början på något annat, att acceptera och älska sig själv. 

Min historia är ju att jag inte har tyckt om att se mig själv på bild och film så det var ju jättestort. Just att jag kunde växla upp och visa mer och mer, på mina egna villkor, det har varit så skönt. För några år sedan hade jag aldrig vågat göra det här. Hela mitt liv har jag stuckit ut och det har varit en nackdel men nu har jag lyckats vända det till min fördel. På Instagram behöver man ju sticka ut på något sätt!

Vill inte vara arg

Det var när hon insåg att det fanns flera på Instagram som öppet skrev ut att de hade Cerebral pares och reflekterade över varför de gjorde det som hon började lyfta ämnet mer i sitt innehåll. 

Jag kunde se folk som skrev typ hej jag heter X och jag har CP och tänkte att men oj, kan man skriva så? Vad spännande och roligt! 

Jenny Larsson insåg att även om det var vardag för henne så fanns det många andra som saknade kunskap och förståelse. Hon har också upplevt att människor hon möter inte alltid vet hur de ska bete sig eller prata i hennes närhet och bestämde sig för att försöka avdramatisera det hela. 

Om jag inte hade varit öppen med att jag har CP hade folk  reagerat när de såg mig på ett möte och hörde mig prata eller så. Men nu känns det som att kontot når de personer jag vill och på det sätt jag vill. Det är skönt för mig att vara helt öppen på det sättet, alla vet vad de får.

På sociala medier kan hon lätt klassas som en aktivist men samtidigt säger hon att hon ibland har en känsla av att det är hon mot andra aktivister. Anledningen, menar hon, är att hon inte vill vara arg. Istället försöker hon ha en mer lättsam inställning till det hela och utgår från att människor saknar kunskap. Vi pratar en stund om hur “CP” för flera generationer blev ett skällsord många slängde ur sig utan att riktigt förstå innebörden av det. 

Det känns som att många aktivister är så arga alltid, men jag är inte det. Jag har istället en förståelse för andra människors okunskap och utgår från att ingen människa vill göra någon annan illa med mening. Jag vill hellre bemöta det med humor och fakta, inte peka på folk och säga vad de får och inte får säga. Liksom, säg CP som något dumt då om du vill använda det ordet så. De som använder CP som skällsord eller kraftuttryck, kommer inte sluta med det ifall jag är arg och skäller på dem. Det riskerar snarare att vara kontraproduktivt och ge en ännu mer negativ bild av personer med CP, tänker jag.

“Ibland tror jag att människor är rädda”

Jag frågar Jenny Larsson om hur hon tycker att det är att arbeta i influencerbranschen och om hon känt att människor, precis som i vardagen, kan ha svårt att veta hur de ska bemöta henne.

För samarbetspartners är ju räckvidd och engagemang det viktigaste och de ser ju att jag når ut. Så jag har verkligen bara fått ett gott bemötande! Men ibland tror jag att människor är rädda också, att kommunikationen kommer bli onödigt jobbig eller så. Men sen tror jag, och hoppas, att många kan se det som en fördel att jobba med mig också. För att de offentligt blir ett företag som är inkluderande. Många betalar också alldeles för lite, jag vet ju hur många jag når ut till och då har jag sagt nej, jag vet mitt värde. 

Av de som följer henne är de flesta kvinnor mellan 25 och 44 år, ofta med småbarn. Men de som är mest engagerade är de äldre kvinnorna med barnbarn. 

De är så himla gulliga och skriver ju ofta till mig och det är lite som att de tror att de verkligen känner mig och att de är typ de enda som följer mig.

Förutom att jobba med sociala medier driver Jenny Larsson också en webbshop och ibland föreläser hon. 

Webbshoppen startade jag för att det är kul att ha något eget att sälja och inte bara förlita sig på samarbetspartners. Men det är svårt och samarbeten betalar ju bäst, och pengar är ju bra och ha, säger hon och skrattar.

 

Om Jenny Larsson

Antal följare på Instagram: 106 000

Målgrupp: Kvinnor i ålder 25-44 år med småbarn, men ålder 45-64 är de som är mest engagerade. 

Bakgrund: Utbildad arbetsterapeut och har jobbat på Barn- & ungdomshabiliteringen.