Nouw såldes – så gick det sedan: “En hel del överraskningar”

Bilden är ett montage. Kommentarer är skärmdumpar från Nouws facebooksida.

Influens har undersökt vad som hänt efter försäljningen av Nordens största bloggportal. 

Nouw, bloggplattformen som tidigare ägdes av Nine Agency, såldes under 2022. Något Influens rapporterade om

Vi har emellertid kommit till en punkt där vi dels fick kontakt med en tagare som kunde driva sajten vidare, men också då vi behövde ställa om våra tekniska resurser internt till att arbeta med våra nya produkter varför det blev naturligt att sälja Nouw, sade Jonas Westling, Head of Nine Agency, till Influens då. 

Vem som tagit över bloggportalen, som under flera år var Nordens största, nämndes inte när Influens pratade med Nine agency om försäljningen. Det var efter tips från bloggare på Nouw, som kritiserade underhållet och den bristande informationen kring bloggportalen, som Influens började kartlägga vem som bar ansvaret och hur det egentligen har gått sedan försäljningen.

De har tagit över bloggplattformen

I ett blogginlägg från redaktionen som publicerats den 28 mars 2023 presenterades det nya teamet bakom Nouw, Ramin Jamei, Daniel Norin och Jenny Finne.

I portalens sekretesspolicy hittade Influens byrånamnet Pinkberry media AB, ett företag som enligt alla bolag grundades i december 2021. Företaget registrerades för F-skatt så sent som i maj 2022 och momsregistrerades först i januari i år.

Både Ramin Jamei och Daniel Norin har flera uppdrag i olika mediarelaterade företag, varav den förstnämnda bland annat är grundaren till företaget Active leads AB som säljer adresser till företag för marknadsföring. Daniel Norin är medgrundare till Mailsnap, ett företag som sysslar med emailmarknadsföring. Mailsnap ägs i sin tur av Ndm nordic ab som enligt det senaste bokslutet förvärvat hundra procent av aktierna i Pinkberry media under 2022.

Några kontaktuppgifter finns dock inte till Pinkberry media, även om de står som ansvariga i sekretesspolicyn. Flera bloggare uppger att de använt supportmailen info@nouw.com utan att få något svar, flera har väntat i flera månader. Även Influens sökte kontakt via samma mail. I sekretesspolicyn finns även en mail för frågor gällande lagring av personliga uppgifter, som vid ett försök att få kontakt visade sig vara ur bruk.

Betalar fortfarande men kan inte tjäna pengar

På bloggportalens Facebooksida och Instagram har flera bloggare öppet kritiserat de ansvariga för portalens drift och funktion. 

Varför kan man inte tjäna pengar på Nouw längre? Står att de inte är tillgängligt i mitt land? Varför är appen trasig hela tiden? Har försökt skriva till er på Nouw på flera sätt men dom har börjat sluta svara helt o hållet? Har ni som äger Nouw helt gett upp sidan? Vore skönt om ni gav en liten vink om det i så fall, om man måste leta en ny portal, skriver en bloggare på Nouws Facebooksida.

Under ett blogginlägg skrivet av reaktionen i juni 2023, berättar de nya ägarna hur de arbetar på att implementera nya display-funktioner för annonsering. I detta inlägg framgick det inte helt tydligt om funktionen rör annonsering för enskilda bloggar och en ny möjlighet för bloggarna att tjäna pengar. Den sida som tidigare informerat om hur man kan tjäna pengar som bloggare på Nouw, genom sidvisningar och adlinks, är inte längre tillgänglig. För att kunna tjäna pengar, och ha en egen domän, har det krävts att man betalar för en premiumtjänst, ett abonnemang som betalas månadsvis.

Av flera kommentarer att döma verkar varken domäner, eller funktionen för att tjäna pengar med adlinks, att fungera.

Jag betalar för att ha en egen domän vilket innebär att jag bidrar till ekonomin. Vill inte gärna att min domän fungerar nu och inte om 2 månader när jag ska behöva betala på nytt, skriver en bloggare.

Om man betalatm får man pengarna tillbaka om ni inte kan stå för det ni lovar? Eller har sidan gått åt skogen, men ni vill inte berätta om det ännu? skriver en annan.

Kritiken är inte ny

Läser man kommentarerna på Nouws sociala medier är det tydligt att kritik kring drift och funktion har funnits långt innan de nya ägarna tog över bloggportalen. 

Tack för ert tålamod och för att ni rapporterar! Maila gärna in felrapporter till info@nouw.com istället så har vi möjlighet att hjälpa er snabbare, kommenterade Nouw under ett inlägg på Facebook för tre år sedan.

Under samma inlägg finns flera kommentarer som vittnar om att det var svårt, eller omöjligt, att få några svar eller support. 

Har försökt skicka Mail till er i ett halv års tid nu; har ännu inte fått svar på något utav mina fem-sex meddelanden har även försökt få tag i er här på Facebook och via portalen…., skrev en bloggare i en kommentar för ett år sedan. 

Tuff ekonomisk situation

Redan i det första inlägget som publicerades av den nya redaktionen,i mars 2023, nämndes en tuff ekonomisk situation och en portal i stort behov av utveckling. De nya ägarna verkade då optimistiska och öppna för en tät dialog med bloggarna.

Just nu så gör vi en förlust ekonomiskt varje månad och vi kommer så snabbt som möjligt behöva förändra det för att kunna till exempelvis vidareutveckla bloggplattformen med era önskemål som vi dagligen har sett angående appen, editor, look n feel.

Vi ser fram emot denna utmaning och är fast beslutna att göra nouw.com till en plattform som du kommer att vara stolt över att vara en del av. Vi har för avsikt att arbeta nära tillsammans med er för att skapa en gemenskap av bloggare som kan blomstra och växa tillsammans. 

I ett annat blogginlägg som publicerades i maj 2023 nämns återigen Nouws ekonomiska situation som ansträngd och i juni gick man ut med att det inte fanns några resurser för att investera i utvecklingen. 

Vi vill vara öppna om Nouws ekonomiska situation. Trots att vi har viljan att förbättra är verkligheten sådan att vi för närvarande inte har råd att investera pengar i utvecklingen. Vi gör dock allt vi kan för att säkerställa att Nouw fortsätter att vara den plattform ni älskar.

I samma inlägg berättar man också att community managern Jenny Finne valt att lämna och att Nouw nu söker någon som kan tänka sig ta över hennes roll, som volontär. 

Vi ber om ert tålamod och förståelse under denna övergångsperiod tills vi hittar en ny stjärna. Känner ni någon som är duktig och skulle passa perfekt som community manager volontärt så är vi tacksamma för alla tips.

Senaste nytt

Sedan Influens mottagit tips om missnöje på bloggportalen och börjat kartlägga de motgångar som varit kopplade till bloggportalen och dess nya ägare, har ny information kommit. Det var den 14 oktober som ägarna publicerade ännu ett inlägg på Nouw, signerat redaktionen.

I det senaste uttalandet framkommer det bland annat att Metapic valt att avsluta sitt samarbete med Nouw och att de bloggare som eventuellt har innestående saldo på sina intäktskonton kommer att få ut sina pengar. 

Även om vårt samarbete med Metapic som affiliateleverantör har avslutats pga att det de tyckte vi hade för små transaktionsvolymer, är vi så imponerade av hur ni fortsätter att blomstra på egen hand. Har ni innestående utbetalningar till Nouw så behöver ni inte oroa er, vi tar hand om dessa, skriver de i inlägget. 

De ansvariga för portalen skriver i sitt senaste inlägg att den ekonomiska situationen är fortsatt tuff och att många funktioner och utvecklingsärenden kommer att behöva vänta då företaget inte har resurserna att bekosta dessa. Man har också tagit till sig av den växande kritiken kring uteblivna svar och bristande support och ber bloggarna och användarna av portalen om tålamod. Man kommer också att hålla användarna av sajten uppdaterade med hjälp av informativa inlägg var tredje månad. 

Upptäcktes efter köpet

När Daniel Norin kontaktar Influens bekräftar han att det är Pinkberry Media som är ägare av Nouw. Företaget består av fyra personer med erfarenhet av influencer-marketing och programmatiska annonsköp.

Vår situation är att det fanns en hel del överraskningar som vi inte var beredda på som vi upptäckte efter köpet, främst på den tekniska sidan. Siten har stora driftskostnader varje månad för att alla ska kunna skapa intressanta blogginlägg med bilder, videos m.m. Det är en helt unik och skräddarsydd lösning. Det är ett stort system att ta hand om och kräver unik expertkunskap som är svår att få tag i, skriver Daniel Norin i ett mail till Influens och fortsätter:

Rent ekonomiskt så går det break-even efter att tekniskkostnaderna är betalda, vi tar inte ut några löner eller kompensationer och det betyder att vi jobbar efter vår ordinarie arbetstid och helger men vi är optimistiska. När vi får det att gå med en liten vinst så har vi en rad utvecklingsåtgärder som communityn har frågat efter som vi vill utveckla.