Ny undersökning – så lyssnar kvinnor på podd

Isabella Ahmadi, podcastspecialist på Aller Media

”Stort intresse att få ta del av omtyckta profilers värld”.

I maj 2022 frågade Aller Media de kvinnor som besökte deras sajter Elle.se, Femina.se, Mabra.com, Allas.se och Hant.se hur deras poddlyssnarvanor såg ut. Det man fick fram var att kvinnor lyssnar för att underhållas, få kunskap och inspireras.

Podd är ett populärt media bland kvinnor. Vi ser även att en majoritet av lyssnarna pratar om vad de hört i poddar med vänner och familj. Det är en kanal som engagerar även när avsnittet tagit slut, säger Isabella Ahmadi, podcastspecialist på Aller Media i ett pressmeddelande.

I undersökningen* kan man se att det är de yngre som lyssnar mest, men lyssnandet följer med upp i åldrarna. Sett över alla tillfrågade konsumerar 62 procent någon podd. Hur stor andel i varje åldersgrupp som lyssnar ser ut som följande:

Åldern 16-30 år: 90 procent
Åldern 31-45 år: 72 procent
Åldern 46-60 år: 57 procent
Åldern 61+ år: 45 procent

Det visade sig i undersökningen att de mest populära genrerna är pratpoddar med kända profiler, dokumentärer och humoristiska poddar. Och kvinnor lyssnar framförallt för att underhållas och lära sig något. Och som man såg på fördelningen i de olika ålderskategorierna lyssnar de yngre mer och på fler poddar, de pratar också mer om det de hört med vänner och familj kunde man se. Gemensamt är dock att kvinnor lyssnar oftast när de är på språng eller gör hushållssysslor.

Det finns ett stort intresse att få ta del av omtyckta profilers värld. Podd är en perfekt kanal att skapa en fördjupad relation mellan profil och publik eftersom den känns nära och genuin. Aller Media kommer framåt satsa mer på profildrivna poddar, säger Isabella.

Under året har fem nya podcasts lanserats hos Aller Media, som nu har ett tiotal poddar, bland annat “Ofult hemma” med Kakan Hermansson och Brita Zackari samt “Under förklädet” med Allas-profilen Fredrik Nylén och Mattias Kristiansson.

*Undersökningen utfördes under maj 2022. Totalt inkom 1619 svar från kvinnor som var 16 år eller äldre.