Poddnästet blev en succé – Clara Wallin tar sig an ”ett koncept inom kaosforskning”

JLC-trion. FV: Carl Déman, Jonas Fagerström och Lucas Simonsson

I slutet av förra året gick första upplagan av poddtävlingen Poddnästet av stapeln, en tävling som podcastbolaget Acast och humortrion JLC från podden ”Mellan Himmel och Jord” står bakom.

Tävlingen pågick mellan 6 september och 29 oktober, en period där Acast ”såg en markant ökad trafik till podcasting och hostingplattformen”.

Den svenska trafiken ökade med hela 48 procent, samtidigt som andelen nya kreatörer till plattformen ökade med 18 procent, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Poddnästet besöktes under tävlingsperioden av över 18 000 personer från hela världen, och juryn fick gå igenom hundratals inskickade bidrag.

Vi är otroligt stolta över att se den enorma succén som Poddnästet växte till att bli! Vi fick in hundratals bidrag från landets alla håll och kanter – varav många imponerade stort på oss. Vi hoppas därför innerligt att flera av de som sökte väljer att ta vidare sina idéer och förverkliga sina podcastdrömmar, trots att de inte vann just denna gång, säger jurymedlemmen Lucas Simonsson.

För att vinna behövde man ha en podcastidé, vilken man skulle spela in och skicka till juryn som består av JLC-trion, Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Déman, samt representanter från Acast.

Alla deltagare får ett års gratis hosting på Acasts öppna plattform Acast Open med tillgång till företagets så kallade influencer-paket, medan vinnaren får en chans att förverkliga sin podd-dröm. Huvudpriset ska vara värt 250 000 kronor och innebär en inspelning av en säsong på 8 avsnitt, producerad och marknadsförd av Acast.

Nu har tävlingen avslutats och vinnaren är socionomen och hobbymusikern Axel Hietanen Ingman.

Hans podcastidé inspirerades av ett koncept inom kaosforskning som kallas fjärilseffekten, där små till synes betydelselösa händelser kan få stora oförutsägbara konsekvenser. Med stora mängder kreativitet och populärkultur i fokus ämnar podcasten, ännu namnlös, att både underhålla och utbilda sina lyssnare, skriver Acast.

Och nu har Axel teamat upp med Clara Wallin, producent och före detta podcastchef på Perfect Day Media, som tillsammans ska bygga den nya podden under Acasts tak.

Clara Wallin har arbetat med flera stora poddar, som bland annat ”Dumma människor” med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö och ”Värvet” med Kristoffer Triumf. Hon har även utvecklat flera av Svenska Dagbladets poddformat såsom ”Politiken” och ”Dagens Story”.

Vi är otroligt nöjda med utfallet av den här satsningen – vilken kreativitet folk besitter och vad mycket outforskad talang det finns där ute! Efter att ha sett så otroligt framgångsrika resultat kring årets upplaga har vi valt att rulla ut en ännu bredare satsning under 2022, där ännu fler kreatörer kommer få möjlighet att uppnå sin podcastdröm tillsammans med oss på Acast, säger Frida Klevemark, innehållschef på Acast.

Axel Hietanen Ingmans podcast är planerad att släppas under tidig sommar 2022.