Gen Z är en populär förkortning av ”generation z” som är beteckningen för den generation och målgrupp som är född mellan 1996 och 2015. Generationen innan kallas ofta för ”Millennials” eller ”Gen Y”, och där ingår alltså de som är födda mellan 1981 och 1996. Åldersgruppen innan den nyligen nämnda är födda mellan 1965 och 1980 och kallas för generation x.
Men vad har de alla gemensamt? Jo, att majoriteten använder sig av sociala plattformar såsom Instagram, Facebook, YouTube, TikTok och Snapchat. Nu har dataplattformen Channel Factory undersökt i vilken grad grupperna är benägna att dela reklam-videos i sina egna kanaler.
Mer än hälften, 52 procent, av de tillfrågade i de tre olika målgrupperna svarade att de ”skulle dela en annons som de anser vara underhållande eller relevant för deras vänner”. Men undersökningen visade att det finns skillnader mellan generationerna. Millennials och Gen X delar främst varumärkens annonser när det är något de vill köpa till sig själva (30 procent), medan Gen Z främst delar en annons de tycker är kreativ eller cool (50 procent).
Konsumenter vänder sig till sociala plattformar för att koppla av och bli underhållna, och det behöver varumärken ha i åtanke när de skapar annonser. Det gäller att noggrant studera sin målgrupp och tänka ut vad som skulle motivera dem att dela innehåll på sociala medier. Annonsköp anpassade efter detta leder till högre ROI och fler varumärkesförespråkare, säger Robert Björk, Managing Director på Channel Factory Norden, i ett pressmeddelande.
Något annat man kom fram till är att Gen Z är mindre neutrala till videoinnehåll på sociala plattformar, jämfört med Millennials. Gen Z svarar nämligen att deras mående och humör påverkas mycket av videoinnehåll, samtidigt som de flesta i gurppen Millennials inte påverkas särskilt mycket av det rörliga material som de tar del av på sociala medier.
Plattformen YouTube är en stark favorit bland samtliga generationer. Hela 39 procent av dem som uppger att de påverkas positivt av att ha konsumerat videoinnehåll meddelar att det beror på YouTube-algoritmen ”förser dem med oväntat innehåll och på så sätt tillfredsställer deras behov av att upptäcka nytt innehåll”. Millennials är den grupp som dessutom ska finna mest nöje i att scrolla igenom innehåll som är nytt och mångsidigt.
Jämfört med 2020 är människor 21 procent mer benägna att konsumera innehåll utanför sina egna intresseområden. Det är den så kallade TikTok-effekten som gör att konsumenter förväntar sig överraskande innehåll anpassat till dem efter engagemangsalgoritmer. Detta leder i sin tur till att annonsörer bör testa olika typer av innehåll, säger Robert Björk.