Snus-samarbeten kan bli olagliga: ”Det bästa vore ett totalförbud”

Skärmdump från Lyft (numera Velo) och Volts Instagram

Snustrenden bland unga ökar, något som gör Folkhälsomyndigheten orolig. Det skriver Aftonbladet. Och anledningen till den växande kurvan är de vita snus-företagens ökade marknadssatsningar, framförallt med hjälp av influencer marketing.

Några profiler som gör reklam för de vita påsarna är bland andra Johanna Nordström, Edvin Törnblom, Petter Egnefors, Linda Pira och Molly Hammar.

Att marknadsföra tobaksvaror är strängt reglerat, men det vita snuset har kunnat marknadsföras fritt då de inte innehåller tobak. De smaksatta vita snusen innehåller dock nikotin, men det finns ingen lagstadgad åldersgräns, krav på varningstexter eller regler för marknadsföring av den typen av produkter.

Men nu vill regeringen sätta stopp för den vilda marknadsföringen. I ett nytt lagförslag vill man sätta en 18-årsgräns, varningstexter samt stoppa reklam i tv och radio. Man ska heller inte få rikta reklam till personer som är yngre än 25 år eller använda personer i den åldersgruppen i marknadsföringen. Att göra reklam för olika snus-smaker ska också bli olagligt.

Vi anser att det är viktigt med en reglering på det här området. Barn och unga är särskilt känsliga för nikotinets belönande och beroendeframkallande egenskaper och därför behövs ett särskilt skydd, säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022, men Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation och Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden är inte imponerade.

Det bästa vore ett totalförbud mot reklam för alla tobaks- och nikotinprodukter. Då kan populära influencers inte längre göra reklam för vitt snus i sociala medier. Tills dess att lagstiftningen hinner i kapp har du som vuxen en avgörande roll att spela för att undvika att ditt eget eller andras barn lockas in i ett nikotinberoende. Skaffa dig kunskap från betrodda källor och berätta om riskerna med nikotin. Ge inte snustillverkarna fria händer att skada ditt barns hälsa, skriver de på Nonsmoking.se.