Youtubern slarvade med deklarationen – döms för skattebrott

Undanhöll intäkter på över 2 miljoner kronor.

Den finsktalande youtubern har 386 000 följare och år 2020 var hon en av Finlands bäst betalda influencers. På sin Youtube-kanal delar hon med sig av bland annat gaming och lifehacks.

Det var tidigare i april som det rapporterades att Youtube-profilen stod åtalad för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott, något som bekräftades av Österbottens tingsrätt.

Kreatören ska enligt anklagelserna ha tjänat 182 000 euro, motsvarande över 2 miljoner svenska kronor, som inte deklarerats. Skattemyndigheten, Finlands motsvarighet till Skatteverket, räknar med att youtubern därför undvikit en skatteinbetalning på över 80 000 euro, vilket motsvarar omkring 900 000 svenska kronor. 

Enligt åklagaren hade inte heller någon bokföring gjorts för företaget under 2019 och delar av 2020.

Döms för grovt skattebedrägeri

Nu har domen fallit och enligt Österbottens tingsrätt har kreatören inte gjort det som krävs enligt bokföringslagen för privata näringsidkare. Man slår också fast att profilen, under sitt firmanamn, tjänat över 2 miljoner kronor, utan att vare sig ha meddelat det här till Skatteförvaltningens register eller ha deklarerat inkomsterna för 2019.

Tingsrätten anser att skattebedrägeriet är att betrakta som grovt, men däremot inte bokföringsbrottet. Domen blev tio månader villkorligt fängelsestraff.