Anställda slog larm – Meta valde tillväxt framför barns säkerhet

Stockfoto / Mark Zuckerberg

100 000 barn per dag ska ha blivit kontaktade i sexuellt syfte.

Nyligen gick Meta ut med att man vidtagit åtgärder för att skydda unga på plattformarna Facebook och Instagram. Åtgärderna kom efter att Meta stämts av en grupp advokater som menar att tjänsterna är skadliga för unga användare och bidrar till ätstörningar och skev kroppsuppfattning.

Nu visar det sig att techjätten har större problem än så, då New Mexikos justitiedepartement nu stämmer företaget och vd:n Mark Zuckerberg, för att ha prioriterat tillväxt framför säkerhet när det kommer till sexualbrott mot barn.

Anställda ska ha slagit larm

I samband med stämningen har interna dokument offentliggjorts som bland annat visar på hur Meta medvetet marknadsfört tjänster som Instagram och Messenger, med målet att bli den största meddelandetjänsten för barn i USA 2022. Detta trots att man varit medveten om att det delades en stor del sexuellt innehåll mellan vuxna och minderåriga.

Runt 100 000 barn per dag ska ha blivit kontaktade i sexuellt syfte på plattformen, detta enligt Metas egna interna presentation från 2021.

Enligt Techcrunch ska flera anställda på Meta ha slagit larm om hur barn utnyttjades via apparna. Trots detta ska några åtgärder inte ha prioriterats och förslag på åtgärder har vid tillfällen även nekats på grund av att det inte ansetts lönsamma nog. 

Metas chefer, där ibland herr Zuckerberg, har konsekvent tagit beslut som rankat tillväxt framför barns säkerhet, säger delstatsåklagaren Raúl Torrez till Techcrunch.

Enligt en talesperson ger citaten och dokumenten som tagits fram inte hela bilden och Meta ska ha tagit fram 30 verktyg till stöd för barn och deras föräldrar.

Den här stämningsansökan missbedömer vårt arbete genom att använda sig av lösryckta citat och handplockade dokument, säger personen till  Techcrunch.