Efter börs-dissen: Newton Nordic förvärvar Influencer Panel – ”besviken på Nasdaqs beslut”

Danjal Kanani

Allt började med den nya influencer marketing-plattformen Influencer Panel, som branschprofilerna Joakim Lundell och Danjal Kanani står bakom. Den nya plattformen skulle ”lösa branschens utmaningar” och sätta en ny standard för bland annat bokning av profiler och prissättning av tjänster. En idé som investmentbolaget Capital Conquest trodde på.

RELATERAT: Danjal Kanani avslöjar detaljerna kring det hemliga bolaget: ”Vi bygger en armé”

I en intervju med Influens.se berättade Danjal Kanani att han kontaktade Capital Conquest för att presentera Influencer Panel, med förhoppningen om att Capital Conquest skulle vilja investera i bolaget.

Målet var att hitta en bra investerare. Vi var på många möten och fick många förslag, men vi kände att det här var den absolut bästa dealen vi kunde få, sade Danjal Kanani.

Capital Conquest, som då var huvudägare i Newton Nordic, såg en möjlighet att ge Newton Nordic en ny intäktsväg. Bolaget, som specialiserar sig på teknik- och kamerautrustning för tv- och eventproduktion, kämpade nämligen i en ekonomisk motvind under pandemin.

Investmentbolagets idé var att Newton Nordic skulle förvärva Influencer Panel. Något som dock Newton Nordic själva inte var intresserade av, men eftersom Capital Conquest var majoritetsägare i bolaget vägde deras vilja tyngre.

Newton Nordics styrelse fick lämna och ersattes med influencer-profilerna. Tanken var att Influencer Panel då skulle bli det första influencer-grundade bolaget som tagit sig till börsen, via ett omvänt förvärv av börsnoterade Newton Nordic. Men så enkelt blev det inte. Nasdaq satte handelsstopp för bolagets aktie, och lämnade kort därefter över ärendet till Disciplinnämnden som i fredags landade i ett beslut att kasta ut Newton Nordic från börsen.

Mot bakgrund av att bolaget vid upprepade tillfällen visat oförmåga att agera i enlighet med regelboken, drar disciplinnämnden slutsatsen att bolagets ledning har saknat de lämpliga kvalifikationer.

RELATERAT: Just nu: Influencer-trions bolag får lämna börsen – ”saknat lämpliga kvalifikationer”

Nu, efter att Newton Nordic fått besked om att företagets börs-karriär är över, meddelar man att företaget slutfört förvärvet av Influencer Panel som aktiebolaget Webblagret Sverige står bakom.

Mot bakgrund av Nasdaqs avnotering idag så från faller även förbehållet att marknadsplatsen var tvungen att lämna sitt godkännande innan förvärvet av Influencer Panel Sweden AB kunde slutföras, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Köpeskillingen landade på 48,5 miljoner kronor och kommer att betalas i nyemitterade aktier i Newton Nordic.

Ny huvudägare i bolaget blir efter transaktionen Webblagret Sverige AB som kommer att inneha en ägarandel om 49,78 procent, och någon budplikt föreligger inte i samband med transaktionen då Newton Nordics aktie idag blev avnoterad från Nasdaq.

I pressmeddelanet talar även vd:n Danjal Kanani ut efter börsens beslut, och skriver att han är ”besviken på Nasdaqs beslut”.

Även om många aktieägare, likaså jag själv, är besviken på Nasdaqs beslut idag så skriver vi idag ett helt nytt kapitel nu när bolaget har slutfört förvärvet av Influencer Panel Sweden AB. Vi kommer i fortsättningen kunna kommunicera Influencer Panel försäljning, avtal, ramavtal, kampanjer och kundaktiviteter genom bolagets vanliga pressförmedlingstjänst för att ge aktieägarna en god överblick över verksamhetens utveckling.